Διεθνή

Φεβρουάριος: Γιατί έχει μόνο 28 μέρες; (vid)

Φεβρουάριος: Γιατί έχει μόνο 28 μέρες; (vid)
Φεβρουάριος: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι "κουτσός" μήνας;

Φεβρουάριος: Γιατί ο “κουτσός” μήνας έχει μόνο 28 μέρες;

Από που… κρατάει η σκούφια του και πως ξεκίνησαν όλα για τον “κουτσοφλέβαρο”;

Όλα ξεκίνησαν από την αρχαία Ρώμη, όταν και ακολουθούσαν το ημερολόγιο του Ρωμύλου. Τότε υπολόγιζαν ότι ο χρόνος είχε 355 μέρες και όλοι οι μήνες είχαν ονόματα εκτός από 61 μέρες που κρατούσε ο χειμώνας.

Κι αυτό γιατί; Γιατί ο πολύς κόσμος ασχολούταν με αγροτικές εργασίες που δε μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο κρύο και έτσι οι 61 εκείνες μέρες «αργίας» δεν άξιζε καν να ονομάζονται κάπως κατά την άποψή τους, αναφέρει το neolaia.gr.

Μετά από κάποια χρόνια, ένας άλλος Ρωμαίος αυτοκράτορας, θεώρησε ότι αυτό είναι ανόητο κι έτσι ονόμασε τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο που τότε βρίσκονταν στο τέλος του χρόνου.

Επειδή όμως οι άνθρωποι της εποχής ήταν εξαιρετικά προληπτικοί, «φοβόντουσαν» τους μήνες που τελείωναν σε μονό αριθμό. Και έτσι έπρεπε να γίνει αναπροσαρμογή των ημερών κάθε μήνα για να λυθεί και αυτό το πρόβλημα.

Τα νούμερα όμως των 355 ημερών δεν έβγαιναν ζυγά για κάθε έναν από τους μήνες και έτσι ο Φεβρουάριος, ο τελευταίος μήνας του χρόνου, έπρεπε να κάνει μία παραχώρηση και να έχει λιγότερες μέρες…

Αργότερα οι Ρωμαίοι αντιμετώπισαν κι άλλα προβλήματα με το θέμα κι έτσι προχώρησαν και σε μερικές ακόμα τροποποιήσεις…

Φεβρουάριος: Ο “κουτσός” μήνας – Τι σημαίνει στα λατινικά

Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος (februarius) προέρχεται από το ουσιαστικό februum, που σημαίνει καθαρμός, κάθαρση, λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februatio) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα.

Στην Ελλάδα έχει πάρει και διάφορες άλλες ονομασίες σχετικές τη μικρή του διάρκεια: Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον (< ποντιακά κοντή+ ουρά).

Το Φλεβάρης προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές, ενώ η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα την 1η του μήνα του έδωσε και το όνομα «Αϊ-Τρύφωνας».

Φεβρουάριος – Εργασίες

Φυτεύουν πατάτες.

Προετοιμάζουν τα χωράφια για να σπείρουν ανοιξιάτικα σιτηρά & ενισχύουν τα φθινοπωρινά, λιπαίνοντας τα.

Κλαδεύουν αμπέλια & δέντρα.

Καθαρισμός μαντριών.

Συντήρηση κοπριάς σε λάκκους.

Σβάρνισμα χωραφιών.

Φεβρουάριος: Γιορτές

Η Εκκλησία μας γιορτάζει τον Άγιο Τρύφωνα την 1 Φεβρουαρίου ο οποίος σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση προστατεύει τα αμπέλια και τους αγρούς από τα τρωκτικά και τις κάμπιες.

Την Ημέρα της Υπαπαντής του Χριστού στις 2 Φεβρουαρίου, δε δουλεύουν οι μυλωνάδες στην Κρήτη γιατί την έχουν προστάτιδα. Καθώς αλλάζει ο καιρός, οι αγρότες μπορούν αυτήν την η μέρα να προβλέψουν τις μεταβολές του για τις επόμενες μέρες.

Στις 3 Φεβρουαρίου , του Αγίου Συμεών, οι έγκυες δεν κάνουν δουλειές για να μη σημαδευτεί το παιδί στην κοιλιά τους.

Ο Άγιος Χαράλαμπος στις 10 Φεβρουαρίου 2019, είναι προστάτης και θεραπευτής από τις λοιμώδης αρρώστιες. Στην Πρέβεζα ο Άγιος Χαράλαμπος είναι Πολιούχος και εκείνη τη μέρα στην πόλη είναι αργία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments