Πολιτική

Εκπρόσωπος Ερντογάν για Τσίπρα: Θα συζητήσουμε για τους Τούρκους της Θράκης και το Αιγαίο (vid)

Εκπρόσωπος Ερντογάν για Τσίπρα: Θα συζητήσουμε για τους Τούρκους της Θράκης και το Αιγαίο (vid)
Εκπρόσωπος Ερντογάν για Τσίπρα: Ο Iμπραχίμ Καλίν τόνισε, πως η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα οπουδήποτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκπρόσωπος Ερντογάν για Τσίπρα: Σε εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Iμπραχίμ Καλίν λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Ο Καλίν μίλησε για τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες και έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα της Θράκης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα, είπε: «Με την Ελλάδα έχουμε πυκνή ατζέντα.

Αύριο θα έχουμε μία πυκνή ατζέντα, όπως διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο ΤΑΠ, o turkish stream, η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, η μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών.

Το Αιγαίο, η  Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά».

Τόνισε, επίσης, πως η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα οπουδήποτε στην Ανατολική Μεσόγειο, «βάζοντας» μέσα προφανώς και την Κύπρο.

Στην συνέχεια των δηλώσεων του ο Iμπραχιμ Καλίν μια ημέρα πριν την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και μετά την συνέντευξη του στο πρακτορείο Anadolu, ανέφερε:

«Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, υφαλοκρηπίδα, τα νησιά. Οι δηλώσεις που έκανε ο κύριος Τσίπρας στο πρακτορείο Ανατολή πριν έρθει μας χαροποιούν.

Αυτό δείχνει πως έχουν καλή και θετική πρόθεση. Kαι πιστεύουμε πως θα μιλήσουμε σε αυτά τα πλαίσια.»

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε, επίσης:

«Η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μαύρη θάλασσα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαίωματα με την ίδια αποφασιστικότητα.

Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην ανατολική Μεσόγειο απο όπου και να γίνει.

Για να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης, πρέπει οι φυσικοί πόροι ισότιμα να βρεθούν, να γίνει η εκμετάλλευση τους.

Η Τουρκία σήμερα στην περιοχή της Κύπρου πραγματοποιεί έρευνες στις περιοχές που τις έχουν παραχωρηθεί, προβλέπουμε πως θα ξεκινήσουν και γεωτρήσεις. Δεν θα δεχθούμε καμία ενέργεια που έχει ως στόχο να εγκλωβίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας».

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, με βάση την τοπική ώρα (+1 ώρα), έχει ως εξής:

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

16:00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

16:45: Συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdo?an και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50: Δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30: Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

09:15: Επίσκεψη και ξενάγηση του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30: Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου, αφού ξεναγηθεί, θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

18:30: Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments