Πολιτισμός

Φαίδων Γεωργίτσης: Ο Έλληνας “Τζέιμς Ντιν”

Φαίδων Γεωργίτσης: Ο Έλληνας “Τζέιμς Ντιν”
Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 21 Ιανουαρίου του 1939 και "έφυγε" από τη ζωή τον Μάρτιο του 2019 σε ηλικία 80 ετών.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε το 1939 στη Νέα Σμύρνη. Ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας μετά την αδελφή του την Καίτη, που όμως δεν πρόλαβε να τη γνωρίσει καλά. Το νεαρό κορίτσι είχε ένα θανατηφόρο ατύχημα όταν έπαιζε σε μια οικοδομή της γειτονιάς. Ο αδελφός της ήταν 3 ετών και το μόνο που θυμάται από το τραγικό περιστατικό, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του, είναι τα αναφιλητά της μητέρας του. Όταν πρωτοξεκινούσε τον χαρακτήριζαν ως ο Έλληνας “Τζειμς Ντιν” αλλά εκείνος θαύμαζε τον Μάρλον Μπράντον.

Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν το 1960. Ο  Φαίδων Γεωργίτσης υπήρξε ένας από τους τελευταίους ζεν-πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. To όμορφο γαλαζοπράσινο βλέμμα του, στο οποίο συχνά εστίαζε ο κινηματογραφικός φακός, μαγνήτιζε τον γυναικόκοσμο της εποχής. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέσα από τις κοινωνικές ταινίες και τα μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ.

Έγινε δημοφιλής μέσα από τις ταινίες-μιούζικαλ της Φίνος Φιλμς σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με συχνούς συμπρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρθα Καραγιάννη κ.ά.. Στο θέατρο, έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κουν, αλλά και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μ. Βολανάκη.

Ο Φαίδωνας Γεωργίτσης πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες και έγινε αστέρας πρώτου μεγέθους μέσα από τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά “Κόκκινο δαχτυλίδι”, ενώ έγινε πάλι δημοφιλής τη δεκαετία του ’90 μέσα από τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές “Καλημέρα Ζωή” και Λάμψη του Νίκου Φώσκολου.

Είχε επίσης ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία σε θεατρικά και σε κινηματογραφικά έργα. Είχε παντρευτεί δύο φορές, την πρώτη με την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη και τη δεύτερη με την Μπέτσυ Γεωργίτση, με την οποία είχε αποκτήσει δυο παιδιά. Τα τελευταία χρόνια πριν το θάνατό του ο Φαίδων Γεωργίτσης είχε δημιουργήσει το δικό του θέατρο και θεατρικό θίασο, στο Κορωπί, και με τον οποίο είχε ανεβάσει πληθώρα έργων.

Μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments