Πολιτισμός

Η επιβλητική μορφή του Ψαραντώνη σε έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων

Η επιβλητική μορφή του Ψαραντώνη σε έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων
«Επέλεξα ένα σύμβολο της Κρήτης για μοντέλο και πάνω του να “καρφιτσώσω”στοιχεία προσώπων που με συγκινούν και εκτιμώ» τόνισε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση άνοιξε τις πύλες της η έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων στην Βικελαία βιβλιοθήκη του Ηρακλείου την Παρασκευή το απόγευμα αφιερωμένη στην επιβλητική μορφή του Ψαραντώνη.

Η έκθεση έχει ως τίτλο: “Με δυο λέξεις κι ένα βλέμμα”. Όπως αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση ο Λουδοβίκος:

«Θέλω να διηγηθώ με την σιωπηλή γλώσσα του σχεδίου ότι με συγκινεί. Το σχέδιο το διδάσκει η φύση. Μας ξεναγεί και μας φιλοδωρεί από παντού με σχέδια και με αρμονικές ισορροπίες. Τα μάτια ακατάπαυστα καταγράφουν το περιβάλλον, οικειοποιούνται ότι τα γοητεύει, ότι τους δίνει συγκίνηση και αποθηκεύουν στη μνήμη συνήθως την ωραιότητα.

Η ομορφιά μας χρεώνει την ανακάλυψη της και μας ξεχρεώνει όταν την διηγηθούμε. Η τέχνη είναι ένα δώρο του θεού στον άνθρωπο για να ονειρεύεται την αθανασία. Τα μάτια έχουν φτωχό λεξιλόγιο και με αυτό όμως εκπροσωπούν το πιο δυνατό στοιχείο της ύπαρξης… την “αλήθεια”.

Τα μάτια είναι ανίκανα να προσποιηθούν και να αποκρύψουν. Ερμηνεύουν και αποκαλύπτουν. Αντλούν από την ψυχή που υπομονετικά περιμένει να γίνει μέτοχος κάθε πράξης και κάθε μορφής τέχνης που εξυψώνει.

Επέλεξα ένα σύμβολο της Κρήτης για μοντέλο και πάνω του να “καρφιτσώσω”στοιχεία προσώπων που με συγκινούν και εκτιμώ, ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, μα και Πρόσωπα της καθημερινότητας.Ο Ψαραντώνης είναι ήδη ένα “κειμήλιο”, μια εκδοχή της βαθιάς Κρήτης. Η ικανότητα του να συγκινεί είναι δώρο των θεών της Κρήτης.

Μας διδάσκει ότι ο καθένας οφείλει να βρίσκει το δικό του βηματισμό σε ότι κάνει. Να Αγαπάς ότι σε προίκισε η φύση, καλό-κακό-μέτριο και να πορεύεσαι με τη σκέψη ότι η “θεία” Παράδοση θα καταδεχθεί κάτι από το πέρασμα σου από το θαύμα της ζωής.

Τη ζωγραφική τη διδάχτηκα μελετώντας μεγάλους ζωγράφους και παίρνοντας μαθήματα στη Καλών Τεχνών για δυο χρόνια στο εργαστήριο του καθηγητή της Σχολής Κοκκινιδη. Είναι τρεις οι διαστάσεις του σχεδίου πάνω στο χαρτί και μια “τέταρτη διάσταση” εκείνη των συναισθημάτων, η πιο βασική για την πνευματικότητα ενός έργου.

Έργο τέχνης είναι εκείνο που κινητοποιεί συναισθήματα. Εκείνο που σου κλέβει το βλέμμα. Το “μέγεθος” ενός έργου δεν το προσδιορίζουν οι διαστάσεις του».

Η παρουσίαση της έκθεσης πλαισιώθηκε με μουσική όπως ήταν φυσικό.

Ο Ψαραντώνης αυτοσχεδίασε με το σιωπηλό κοινό να τον απολαμβάνει ενώ με πολύ συγκίνηση άκουσαν όλοι την ιστορία του Σαμήρ τραγουδισμένη από τον ίδιο με ιδιαίτερη χροιά μελοποιημένη από τον Λουδοβίκο των Ανωγειων.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί έως 31 Μαρτίου στην Βικελαία βιβλιοθήκη ενώ μετά θα ταξιδέψει στην Αθήνα.

Περισσότερα