Κόσμος

Κάρατζιτς: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Κάρατζιτς: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θεωρείται υπεύθυνος για την εξόντωση 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε από το Εφετείο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η ποινή είναι αυστηρότερη από αυτή που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως το 2016 και ήταν 40 χρόνια.

Αναλυτικότερα, σήμερα (20/3/19) το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ποινή που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον Κάρατζιτς ήταν αναντίστοιχη των εγκλημάτων του και έκρινε ότι εσκεμμένα είχε προχωρήσει στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

Να αναφέρουμε ότι στις 11 Ιουλίου του 1995, οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ολοκλήρωσαν τη σφαγή 8.000 αρρένων αμάχων μουσουλμάνων σε μία περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας που κυριαρχούσε το σερβικό στοιχείο.

Όσοι δεν εκτελέστηκαν, φορτώθηκαν σε λεωφορεία και στάλθηκαν σε περιοχές που κρατούσαν ακόμα οι Βόσνιοι. Κάποιοι εκτελέστηκαν και τις επόμενες ημέρες, πενήντα χιλιόμετρα βόρεια της Σρεμπρένιτσα, στα σύνορα με τη Σερβία.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς


Οι σφαγές δεν σταμάτησαν μέχρι τις 16 Ιουλίου και έλαβαν χώρα σε χωράφια, γήπεδα ποδοσφαίρου, ακόμα και σχολεία και πολιτιστικά κέντρα. Τα πτώματα ήταν συνήθως δεμένα χειροπόδαρα και κάποια έφεραν σημάδια ακρωτηριασμών και βασανιστηρίων.

Ποιος είναι ο Κάρατζιτς

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ψυχίατρος, ποιητής και τη δεκαετία του ’90 ένας ισχυρός πολιτικός. Για πολλούς Βόσνιους όμως δεν είναι παρά ένας εγκληματίας πολέμου. Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του τετραετούς πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1996).Θεωρείται υπεύθυνος για την εξόντωση 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

Γεννήθηκε το 1945 σε ένα χωριό στο Μαυροβούνιο αλλά από τα δεκαπέντε του έζησε στο πολυπολιτισμικό Σεράγεβο. Στην οικογένειά του υπήρχαν Τσέτνικ, δηλαδή Σέρβοι εθνικιστές που ονειρεύονταν μια μεγάλη Σερβία. Στο Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί και νικήθηκαν από τις κομμουνιστικές δυνάμεις του Τίτο. Όταν τελείωσε το σχολείο σπούδασε ιατρική, πήγε για ένα χρόνο στο Columbia και αργότερα άνοιξε ιατρείο στο Πάλε, μια μικρή πόλη κοντά στο Σεράγεβο. Παράλληλα έγινε γνωστός και σαν ποιητής. Πώς αυτός ο άνθρωπος έγινε πολιτικός και το όνομά του συνδέθηκε με τα χειρότερα εγκλήματα στη Βοσνία είναι ένα μυστήριο, δηλώνει ο Φραντς-Λόταρ Άλτμαν, ειδικός σε θέματα Βαλκανίων. Επισημαίνει πάντως ότι οι εθνικιστικές ροπές του διαφαίνονταν ήδη στα ποιήματά του.

Γνωρίστηκε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Σέρβο πρώην Πρόεδρο και τον Σερβοβόσνιο εθνικιστή Μόμτσιλο Κράισνικ.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς


Ο Μιλόσεβιτς πέθανε το 2006 πριν εκδοθεί απόφαση σε βάρος του, ενώ ο δεύτερος καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια κάθειρξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου. Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα του Κάρατζιτς ανέλαβε την εξουσία μετά τις ανατροπές στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Δεν ήταν ο μόνος που είχε ολισθήσει σε εθνικιστικές εξάρσεις. Εκείνη η περίοδος ήταν μια περίοδος έξαρσης των εθνικισμών όπου Σλοβένοι, Κροάτες και άλλοι ένιωθαν καταπιεσμένοι από το Βελιγράδι και ήθελαν να αποσχισθούν από τη Γιουγκοσλαβία.

Το ίδιο επιθυμούσε και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όμως οι Σερβοβόσνιοι δεν ήθελαν να επιτρέψουν κάτι τέτοιο. «Όπου ζει ένας Σέρβος είναι Σερβία» έλεγαν.

Ο Κάρατζιτς υιοθέτησε με τον καιρό μια απόλυτα εχθρική στάση απέναντι στους μουσουλμάνους. Οι Βόσνιοι και οι Κροάτες ψήφισαν την 1η Μαρτίου 1992 σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας τους. Οι Σέρβοι μποϋκόταραν το δημοψήφισμα και λίγο αργότερα ξέσπασε ο πόλεμος. Τα χρόνια που ακολούθησαν 100.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, σημειώθηκαν μαζικοί βιασμοί, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν από όλες τις πλευρές.

Για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα υπεύθυνος θεωρήθηκε ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς. Μλάντιτς και Κάρατσιτς κατάφεραν να ζήσουν ανενόχλητοι για χρόνια στη Σερβία. Ο Κάρατσιτς δεν άλλαξε μόνο το όνομά του σε δρ. Ντράγκαν Ντάμπιτς αλλά και το παρουσιαστικό του, αφήνοντας γένια και μακριά μαλλιά. Ωστόσο μετά από έντονες πιέσεις που δεχόταν η Σερβία από την ΕΕ ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης συνελήφθη στο Βελιγράδι.

Τρία χρόνια αργότερα συνελήφθη και ο Μλάντιτς. Τώρα, τόσα χρόνια μετά, ήρθε η ώρα να πληρώσει…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Περισσότερα