Οικονομία

Συνεχίζεται η πτώση στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Συνεχίζεται η πτώση στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου
Σημαντικό ρόλο στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έπαιξε η απόφαση του Eurogroup.

Θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων διαμορφώνεται μετά και την έγκριση από το Eurogroup της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετους ομολόγου έφθασε το 3,53% ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποιητικά στο 2,50% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 103 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει σημειωθεί μεγάλη βελτίωση σήμερα.

Επίσης, το ελληνικό CDS έχει βελτιωθεί στις 362 μονάδες βάσης από 365 μονάδες βάσης που ήταν χθες ενώ εσχάτως είχε βρεθεί στις 334 μονάδες βάσης.

Αντίστοιχα η απόδοση του 5ετους τίτλου κυμαινόταν στο 2,45% από 2,43% την Πέμπτη.

Eurogroup: “Πράσινο φως” για τη δόση του 1 δις

Ολοκληρώθηκε το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια του οποίου εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ελλάδα.

Η δόση που ενέκρινε το Eurogroup προέρχεται από διακρατούμενα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών από την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Η εκταμίευσή της εγκρίθηκε μετά και τη χθεσινή θετική ανταπόκριση του Euroworking Group.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το κλίμα κατά τη συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

Σύμφωνα με τη σημερινή ατζέντα, «οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που προσδιορίζονται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018, συμπεριλαμβανομένου του παραρτήματός της, οι οποίες εκκρεμούσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση».

Πιέρ Μοσκοβισί: Η Αθήνα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο

Προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Αθήνα έχει σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» από το τελευταίο Eurogroup στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την απόφαση της Κομισιόν, το οποίο θα αποτελέσει «καλό σημάδι» για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του ποσό, αφού διαπίστωσε ότι η Αθήνα ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, μετά τη συμφωνία για το τελευταίο «αγκάθι» με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η Κομισιόν υπενθύμισε επίσης την απόφαση που έλαβε η ευρωζώνη το 2018 για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία προβλέπει κίνητρα για την εξασφάλιση της εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments