Ελλάδα

Κώστας Πάσσαρης: «Ήταν σαν αφηνιασμένο ζώο» – Μάρτυρας περιγράφει τη δολοφονία των δύο αστυνομικών στο Γενικό Κρατικό

Κώστας Πάσσαρης: «Ήταν σαν αφηνιασμένο ζώο» – Μάρτυρας περιγράφει τη δολοφονία των δύο αστυνομικών στο Γενικό Κρατικό
Οι δολοφονίες που είχε διαπράξει το 2001 ο Κώστας Πάσσαρης, είχαν συγκλονίσει τη χώρα. Η υπόθεση έρχεται ξανά στην επιφάνεια με τις καταθέσεις μαρτύρων στην δίκη που ξεκίνησε.

Σαν «λιοντάρι έξω από το κλουβί του. Ήταν σαν αφηνιασμένο ζώο». Με αυτά τα λόγια περιγράφεται ο Κώστας Πάσσαρης από τους ανθρώπους που πριν από 18 έτη τον είδαν την ημέρα της δολοφονίας των δύο αστυνομικών κατά τη μεταγωγή του στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» απ’ όπου και απέδρασε.

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου βγήκαν ξανά στις επιφάνεια, μέσα από τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων, τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Αναλυτικότερα, όπως κατέθεσε εξωτερικός φρουρός των φυλακών που ήταν παρών στην αιματηρή απόδραση, όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου.

«Είμαι πρώτος και ακολουθεί ο Αλεβιζόπουλος που κρατάει αγκαζέ τον Πάσσαρη. Ακούω από πίσω ένα «μπαμ» και τον Αλεβιζόπουλο να λέει κάτι σαν «με έφαγε». Έπιασε την κοιλιά του και έπεσε κάτω. Ήταν σχεδόν εξ επαφής. Γυρνάω και βλέπω τον κρατούμενο με τεντωμένα μπροστά τα χέρια του. Με πυροβόλησε δύο φορές. Πριν καν πέσω κάτω στο έδαφος, χτύπησε το δεύτερο, το Δρακόπουλο. Ούτε κιχ δεν έβγαλε. Ο Πάσσαρης πήδηξε τις σκάλες και έφυγε. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα χέρια του ήταν δεμένα όταν πυροβόλησε και όταν πήδηξε τις σκάλες. Λύθηκε μετά».

Σημειώνεται ωστόσο, ότι κανείς ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού βρήκε το φονικό όπλο ο επικίνδυνος κακοποιός ή πώς κατάφερε να βγάλει τις χειροπέδες.

  • Πολιτική αγωγή: Πού μπορεί να βρήκε το όπλο;
  • Μάρτυρας: Δεν ήμουν στην παραλαβή της μεταγωγής και δεν ξέρω πού βρήκε το όπλο.
  • Πολιτική Αγωγή: Ποιος του έδεσε τα χέρια μπροστά; Γιατί κανονικά έπρεπε να ήταν πίσω.
  • Μάρτυρας: Δεν ξέρω.
  • Πολιτική Αγωγή: Πώς λύθηκαν οι χειροπέδες του;
  • Μάρτυρας: Μόνο ο ίδιος μπορεί να σας τα πει αυτά… Πολλά μπορεί να έγιναν. Πάντως εμάς δεν μας πλησίασε κάποιος στο νοσοκομείο.

Ο Κώστας Πάσσαρης, όμως, δεν μπορεί να ρίξει φως στις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης καθώς εξακολουθεί να κρατείται σε φυλακές της Ρουμανίας δηλώνοντας από το κελί του μεταμελημένος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του στο δικαστήριο, «ο κατηγορούμενος αποδέχεται το περιστατικό και εκφράζει τη λύπη του».

«Εσάς κ. συνήγορε, σας είπε πού το βρήκε το όπλο; Αφού αποδέχεται τις κατηγορίες», ρώτησε ο πρόεδρος για να ακούσει τον συνήγορο, ο οποίος δεν μπόρεσε να τοποθετηθεί για το θέμα.

Παράλληλα, ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στην καλή διαγωγή του Κώστα Πάσσαρη στις φυλακές της Ρουμανίας, εξηγώντας ότι θα ζητήσει αργότερα την αναγνώριση σχετικών ελαφρυντικών.

«Σαφώς έχει διαπράξει ό,τι έχει διαπράξει. Ζήτησε να έρθει ενώπιον σας και αν ήταν εδώ θα διαφώτισε τα ερωτήματά σας. Ζητώ απλά να διαχωριστεί η δράση από τη σημερινή του εικόνα. Είναι ένας άνθρωπος κοντά στη θρησκεία και συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής, έχει λάβει βραβεία ποίησης και δημιουργικής γραφής. Έχει επιδείξει εξαιρετικά καλή διαγωγή σε επίπεδο ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που ενεργεί», ανέφερε, με την πολιτική αγωγή να αντιδρά: «Ο Κ. Πάσσαρης επιχειρεί να αγιοποιηθεί. Δεν επισκέφθηκε τα ορφανά, τις χήρες που άργησε πίσω, να δει πως ζουν. Παρακαλώ, τα έγγραφα αυτά να μην ληφθούν υπόψη».

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως την ημέρα της εν ψυχρώ δολοφονίας και της απόδρασης του Κώστα Πάσσαρη, τον Φεβρουάριο του 2001, δεν είχαν ζητηθεί ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας. «Το χαρτί του έγραφε μόνο κλοπές, για τα υπόλοιπα ήταν υπόδικος και δεν ήταν καταγεγραμμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά μάρτυρας.

Έτσι, χωρίς καν επιπλέον σωματικό έλεγχο που ούτως ή άλλως θεωρείτο «ρουτίνας», πλην αυτού που έγινε στη φυλακή, και κυρίως χωρίς να δοθεί η δέουσα σημασία στη διαβάθμιση του «επικίνδυνου απόδρασης» που τον συνόδευε, γιατί ήταν κάτι… συνηθισμένο, οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν και οργάνωσαν τη μεταγωγή του Κώστα Πάσσαρη.

  • Τα πλημμελήματα

Ο Κώστας Πάσσαρης, που ήδη έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 22 ετών για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος τα οποία διαχωρίστηκαν για το φόβο της παραγραφής, αποδέχεται το σύνολο των κατηγοριών, μεταξύ των οποίων σειρά ανθρωποκτονιών, απόπειρες ανθρωποκτονίας και παράνομη παρακράτηση. Αρνείται, όμως, τη ληστεία πρακτορείου ΔΕΗ στο Περιστέρι με λεία 3 εκατ. δραχμών, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας υπάλληλος. «Ο εντολέας μου αρνείται ότι ήταν παρών στο περιστατικό. Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, τo modus operandi του Κων. Πάσσαρη ήταν ένα καπέλο τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου, όχι κουκούλα full face ή κράνος, όπως συνέβη στη ληστεία στο Περιστέρι» ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play