Διεθνή

Brexit: Αντιπαράθεση Βρετανίας – Σκωτίας για το θέμα της ανεξαρτησίας

Brexit: Αντιπαράθεση Βρετανίας – Σκωτίας για το θέμα της ανεξαρτησίας
Brexit: H βρετανική κυβέρνηση δεν θα εκχωρήσει στο Εδιμβούργο το νομικό δικαίωμα για δημοψήφισμα πριν το 2021.

Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχει διευθετηθεί για μία γενιά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, ότι πρόκειται να προωθήσει την διαδικασία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εάν προχωρήσει το Brexit. Μιλώντας από την Γλασκώβη, όπου συμμετείχε σε ένα συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια, ο Λίντινγκτον απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί στην Σκοτία η δυνατότητα να διεξάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, απαντώντας έτσι και στους ισχυρισμούς της Στέρτζον ότι η αντίθεση του Ουέστμινστερ σε κάτι τέτοιο «δεν είναι βιώσιμη».

Συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα εκχωρήσει στο Εδιμβούργο το νομικό δικαίωμα για δημοψήφισμα πριν το 2021. «Δεν βλέπουμε τον λόγο για κάτι τέτοιο. Αυτό υποτίθεται ότι διευθετήθηκε το 2014 για μία γενιά και θα μείνουμε σε αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι πολίτες της Σκοτίας θέλουν να έχουν για μία ακόμη φορά ένα δημοψήφισμα.

Η απάντηση στις νέες αρνήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, ήρθε από ένα άλλο συνέδριο που πραγματοποιεί στο Εδιμβούργο το Συμβούλιο Ανάπτυξης και Βιομηχανίας της Σκοτίας, από όπου ο αντιπρόεδρος της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκοτίας, Τζον Σουίνεϊ, υποστήριξε ότι η απόρριψη του Λονδίνου δεν σημαίνει το θέμα έχει κλείσει. «Δεν βλέπω ότι η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σταθερή για να το θέσω με όσο πιο λεπτό τρόπο μπορώ. Νομίζω πρέπει να τρέξει πολύ νερό ακόμη στο αυλάκι για τέτοια ζητήματα, έχουμε πολλές συζητήσεις να κάνουμε με την βρετανική κυβέρνηση και με άλλους γύρω από το θέμα και δεν πιστεύω ότι πρέπει να θεωρείται ως η τελευταία λέξη» είπε.

Brexit: «Το Λονδίνο θέλει η συμφωνία να εγκριθεί πριν από τον Ιούλιο»

Η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θέλει η τρεις φορές ηττηθείσα συμφωνία της για το Brexit να εγκριθεί από το κοινοβούλιο πριν ανοίξει το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα ο ντε φάκτο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο Λίντινγκτον δήλωσε ότι ο χρόνος εξαρτάται από το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα για την εξεύρεση συναίνεσης σε μια συμφωνία, αλλά είπε ότι το θέμα δεν μπορεί να τραβά εις μάκρος. «Δεν μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένο χρόνο. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς προχωρούν οι συζητήσεις με το Εργατικό Κόμμα», δήλωσε ο Λίντινγκτον στο Reuters στη Γλασκόβη όπου συμμετείχε σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια.

«Δεν θέλω να ορίσω μια αυστηρή ημερομηνία διότι αυτό ξεκινά από μόνο του να δημιουργεί ακαμψίες αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να επιτραπεί να τραβήξει αυτό για πολύ ακόμα. Πραγματικά, χρειάζεται να το τελειώσουμε αυτό πριν έλθει το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, φέτος τον Ιούλιο». Η Βρετανία βυθίστηκε στο πολιτικό χάος αφού το κοινοβούλιο απέρριψε τρεις φορές τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η Μέι με την ΕΕ και είναι ακόμα ασαφές το πότε και το εάν η χώρα θα αποχωρήσει από το μπλοκ.

Η ΕΕ παρέτεινε τη σχεδιαζόμενη συμφωνία διαζυγίου από τον Μάρτιο προκειμένου να δώσει στη Μέι περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να πείσει το κοινοβούλιο για τους όρους της εξόδου της χώρας. Η Μέι έχει πει πως ελπίζει ότι η Βρετανία θα μπορέσει να αποχωρήσει πριν η χώρα να πρέπει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για κάτι τέτοιο είναι πολύ στενό. Ερωτηθείς για το εάν η συμφωνία μπορεί να επανέλθει πριν από τότε, ο Λίντινγκτον δήλωσε: «Θέλουμε να φέρουμε αυτή την απόφαση και πάλι πίσω στο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν αλλά θέλουμε να νιώσουμε ότι υπάρχει πράγματι η πιθανότητα το κοινοβούλιο να συνταχθεί σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα». «Νομίζω ότι υπάρχει μια ευθύνη για όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων να καταλήξουν το πώς να προχωρήσει η χώρα, αυτό σημαίνει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».

Brexit: Το Ελληνικό ενδιαφέρον

Κάτι που αφορά και πολλούς Έλληνες είναι τι θα γίνει με τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για δουλειά ή σπουδές. Από το 2018 υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές ώστε να μην απαιτείται βίζα για τους πολίτες είτε του Ηνωμένου Βασιλείου που κατευθύνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε το αντίστροφο.

Οι όποιες αλλαγές θα υπάρξουν από το 2021. Τότε έχει ήδη αποφασιστεί για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου να πληρώνουν ένα μικρό ποσό για το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα και αυτό γιατί θα ενταχθούν στις τρίτες χώρες.

Εν κατακλείδι ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Μεγάλη Βρετανία ακόμα και στο ακραίο σενάριο της άτακτης εξόδου από την ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments