Διεθνή

Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Προβάδισμα για τον Στέβο Πενταρόφσκι

Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Προβάδισμα για τον Στέβο Πενταρόφσκι
Έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 32,72% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται με 57, 64% ενώ η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξασφαλίζει 38,95 %.

Οι εκλογές, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς παρατυπίες. Ο νικητής του σημερινού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ. Η δεύτερη πενταετής θητεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου. Οι εξουσίες του Προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Οι δύο διεκδικητές είναι ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Για να θεωρηθούν έγκυρες οι εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον σημερινό δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση,όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες.

Το ποσοστό συμμετοχής είναι μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του πρώτου γύρου. Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, το ποσοστό συμμετοχής είχε ανέλθει συνολικά στο 41,8%. Στον πρώτο γύρο ο Πεντάροφσκι επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), ενώ σε εκείνον συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments