Πολιτική

Η Τουρκία προκαλεί: Το ΥΠΕΞ έδειξε χάρτες της κυπριακής ΑΟΖ σε ξένους διπλωμάτες

Η Τουρκία προκαλεί: Το ΥΠΕΞ έδειξε χάρτες της κυπριακής ΑΟΖ σε ξένους διπλωμάτες
Η Τουρκία δεν σταματά να προκαλεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών έδειξε σε ξένους διπλωμάτες χάρτη για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Λάδι στη φωτιά των προκλήσεων συνεχίζει να ρίχνει η Τουρκία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έδειξε χάρτη σε ξένους διπλωμάτες, με τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο που εξαφανίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα καθώς και της Κύπρου. Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ επικαλούμενο ρεπορτάζ του CNN Turk, στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκαν για πρώτη φορά ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τις τουρκικές θέσεις για την ανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Τούρκοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές για τις οποίες έχει άδεια στη κρατική εταιρεία πετρελαίου από τα κατεχόμενα. Στον χάρτη σημειώνονται με κόκκινο οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης. Επίσης, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος “αδειοδότησε” την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας. Τέλος, σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.

Το ρεπορτάζ του CNNTurk αναφέρει επίσης ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες έκαναν λόγο για γκρίζες ζώνες λέγοντας πως λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται. Σε αυτές τις περιοχές δραστηριοποιούνται, όπως είπαν, οι ξένες εταιρείες κάτι που η Τουρκία χαρακτηρίζει απαράδεκτο. Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με το offsite.com.cy, ο ΥΠΕΞ όπως έπραξε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Ρουμανία, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία αγνοεί τα μηνύματα της ΕΕ και των υπόλοιπων εταίρων, και ο μόνος δρόμος που απομένει είναι τα δραστικά πολιτικά μέτρα. Επιπλέον, έκανε έκκληση για ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων, στη βάση των προνοιών των Συνθηκών της ΕΕ.

O Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, όπως και ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα αγνοεί τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπόλοιπων εταίρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments