Οικονομία

Εκλογές 2019: Επιδόματα, εκπτώσεις φόρων και παροχές – Δείτε αναλυτικά τις τροπολογίες

Εκλογές 2019: Επιδόματα, εκπτώσεις φόρων και παροχές – Δείτε αναλυτικά τις τροπολογίες
Εκλογές 2019: Σε μπαράζ τροπολογιών που αφορούν επιδόματα, μετατάξεις και εκπτώσεις προχωρά η κυβέρνηση.

Εκλογές 2019: Σε μπαράζ τροπολογιών που αφορούν επιδόματα, μετατάξεις και εκπτώσεις προχωρά η κυβέρνηση.  Ειδικότερα στο νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή, κατατέθηκαν:

  • Τροπολογία για τον επαναπροσδιορισμό του ύψους της μείωσης κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, για ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού
  • Τροπολογία για αποσπάσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού
  • Τροπολογία η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει αμοιβή κατά την ιατρική εξειδίκευση του συνόλου των ιατρών
  • Τροπολογία για τη βελτίωση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού
  •  Τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι μπορούν να ανανεώνονται οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι λοιπού επικουρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και ρυθμίζονται θέματα μισθοδοσίας αυτών
  •  Τροπολογία για την Κύρωση της από 26/4/2019 τροποποίησης της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ” και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
  • Τροπολογία με μέτρα επιτάχυνσης έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές σε Αττική και Πελοπόννησο, διαγραφή προστίμων για αυθαίρετα που έχουν κριθεί ετοιμόρροπα ή μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής και αναστολή προστίμων για τα προ του 2011 αυθαίρετα μέχρι την οριοθέτηση ρεμάτων.
  • Τροπολογία με ρυθμίσεις για τουριστικά πλοία ενώ συστήνεται στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες μεταξύ των άλλων, προβλέπουν τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους υπαλλήλους φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των φυλακών, τη μισθολογική αποκατάσταση των ιατροδικαστών, την παράταση της πιλοτικής περιόδου εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι»), κ.λ.π.

Συγκεκριμένα, οι τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Καλογήρου, είναι οι εξής:

– Προβλέπεται έκτακτο επίδομα στους υπαλλήλους φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης, για την κάλυψη της άμεσης ανάγκης αντικατάστασης των στολών και προμήθειας νέων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιλαμβανόμενο την αδυναμία του προσωπικού να αντικαταστήσει τις στολές με δικά του έξοδα, φροντίζει με την προτεινόμενη ρύθμιση για την ορθή περιβολή του, εξυπηρετώντας τους σκοπούς υγιεινής και ασφάλειας και διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών.

– Εξορθολογίζεται ο τρόπος απόδοσης όλων των εισφορών και κρατήσεων που αναγράφονται στο ειδικό γραμμάτιο προκαταβολής νομικής βοήθειας, οι οποίες θα αποδίδονται στους οικείους φορείς, κατά τρόπο ενιαίο, δηλαδή μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων. Αυτό θα ισχύει πλέον τόσο για τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ όσο και για όλες τις κρατήσεις υπέρ ταμείων Δικηγόρων και Δικηγορικών Συλλόγων για λόγους επιτάχυνσης της συνολικής διαδικασίας πληρωμής της αποζημίωσης της νομικής βοήθειας.

– Προβλέπεται η μισθολογική αποκατάσταση των ιατροδικαστών (25 στο σύνολο) και η επαναφορά των καθαρών αποδοχών τους στο ύψος που κυμαινόταν προ του ν. 4472/2017.

– Παρατείνεται η πιλοτική περίοδος εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες και συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων, η οποία ξεκίνησε την 11η Μαΐου 2015, προκειμένου να υπάρξει ικανό διάστημα ώστε να λάβουν χώρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ευρύτερη εφαρμογή του μέτρου.

  • Κτηματολόγιο 2019

Παράταση έως έξι μήνες για την υποβολή των δικαιολογητικών κτηματογράφησης δίνει η κυβέρνηση κάνοντας αποδεκτή βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Δημαράς παραδέχθηκε ότι οι ρυθμοί προσκόμισης δικαιολογητικών στο κτηματολόγιο κινούνται με αργούς ρυθμούς αφού ο μέσος όρος κτηματογράφησης είναι περίπου στο 15%. Ο υφυπουργός εξήγησε ότι η τροπολογία δίνει την δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει τις διαδικασίες υποβολής δικαιολογητικών έως 6 μήνες. Ταυτόχρονα όμως προειδοποίησε τους υπόχρεους να σπεύσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους καθώς το χρονικό περιθώριο πιθανότατα να μην εξαντληθεί.

Την τροπολογία κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ηλ. Καματερός, Γ. Ακριώτης, Σ. Βαρδάκης, Γ. Γκιόλας, Δ. Εμμανουηλίδης, Μ. Θελερίτη, Μ. Θραψανιώτης, Ν. Συρμαλένιος, Β. Τσίρκας, Γ. Τσιρώνης, Γ. Τσόγκας και Γ. Ψυχογιός.

  • 13η σύνταξη

Πρόκειται για μια σύνταξη μόνιμου χαρακτήρα και θα καταβάλλεται κάθε χρόνο πριν το Πάσχα. 13η σύνταξη δικαιούνται όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, είτε δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Συνεπώς δικαιούχοι είναι 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχοι, το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Ειδικότερα περιλαμβάνονται οι κυρίες συντάξεις, οι αναπηρίας, οι συντάξεις χηρείας, οι προσωρινές και οι συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων. Δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική απόφαση συνταξιοδότησης από τον ΕΦΚΑ.

Ποιο μέρος της κύριας σύνταξης υπολογίζεται για το ποσοστό της 13ης σύνταξης;

Στην εξίσωση του υπολογισμού μπαίνει το σύνολο του καταβαλλόμενου ποσού προ φόρου και κρατήσεων, που εισπράττει ο συνταξιούχος από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή εθνική σύνταξη, ανταποδοτική σύνταξη και η “προσωπική διαφορά”.

Ποια σύνταξη λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της 13ης σύνταξης;

Τα ποσά που λαμβάνονται υπόψη είναι οι συντάξεις Μαΐου. Οση λοιπόν μικτή σύνταξη Μαΐου καταβλήθηκε στον συνταξιούχο τόση 13η σύνταξη θα πάρει.

Θα πάρουν όλοι την ίδια 13η σύνταξη;

Όχι. Η 13η σύνταξη δεν είναι συγκεκριμένο ποσό για όλους.

Όσοι έχουν κύρια μικτή σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη. Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους.

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής.

Η 13η σύνταξη θα έχει κρατήσεις;

Θα έχει κράτηση 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και από το πρώτο ευρώ τον φόρο που αναλογεί στο συνταξιοδοτικό εισόδημα του συνταξιούχου.

Πότε θα καταβληθεί η 13η σύνταξη;

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα και θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments