Διεθνή

ΗΠΑ σε Τουρκία: «Θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες για τους S-400»

ΗΠΑ σε Τουρκία: «Θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες για τους S-400»
Η Ουάσινγκτον πιέζει στενά την Τουρκία έτσι ώστε να μην αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα και να δεχτεί την αγορά των αμερικανικών πυραύλων Patriot

Έπειτα από το χθεσινό τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Τουρκία, οι οποίες έδωσαν περιθώριο 17 ημερών στην Άγκυρα για να ακυρώσει την εξαγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ απέστειλε νέα προειδοποίηση. «Θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες» για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προειδοποίησαν οι ΗΠΑ.

Με αυτά τα λόγια η εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους, έστειλε για μια ακόμα φορά το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να κάνει πράξη τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά και την αναβολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχει προαναγγείλει. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει ανταπόκριση από τη μεριά της Τουρκίας για το θέμα των S-400, η Μόργκαν Ορτέιγκους απάντησε ότι η θέση των ΗΠΑ παραμένει «συνεπής», και εκτίμησε ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος θα έχει σοβαρές συνέπειες στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία.

«Είμαστε προφανώς πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί τους και έχουμε συνεχίσει να ασχολούμαστε με το θέμα μας – όσον αφορά τις ανησυχίες μας για την απόκτηση αυτή (S-400), αλλά θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο και νομίζω ότι ο υπουργός (Εξωτερικών) το είχε εκφράσει πολύ νωρίς. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από αυτό που είπε και συνεχίζει να λέει ο υπουργός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως η Άγκυρα θα τιμωρηθεί με αποπομπή από το πρόγραμμα παραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, θα χάσει το δικαίωμα να αποκτήσει τα F-35 που θέλει, θα υποστεί αμερικανικές κυρώσεις και ενδέχεται να δεχτεί πιέσεις στους κόλπους του NATO.

Η Ουάσινγκτον πιέζει στενά την Τουρκία έτσι ώστε να μην αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα και να δεχτεί την αγορά των αμερικανικών πυραύλων Patriot. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά στην αγορά των S-400 και συνάμα προσδοκά ούτως ή άλλως την παράδοση και των F-35.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments