Οικονομία

Κομισιόν: «Μαύρη τρύπα» στο πλεόνασμα από τις παροχές – «Καμπανάκι» για το χρέος

Κομισιόν: «Μαύρη τρύπα» στο πλεόνασμα από τις παροχές – «Καμπανάκι» για το χρέος
Οι παροχές και υποσχέσεις μπορεί να φτάσουν τα 5,8 δισ. στη διετία, με τον «εκτροχιασμό» να είναι κοντά, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Το πακέτο μέτρων της διετίας 2019 – 2020 κατά τους υπολογισμούς της Κομισιόν μπορεί να φτάσει αθροιστικά ακόμα και τα 5,2 δισ. ευρώ, ανοίγοντας μαύρη τρύπα στα πρωτογενή πλεονάσματα και απειλώντας τόσο τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους όσο και τις προσπάθειες αυτόνομης χρηματοδότησης από τις αγορές. Η Κομισιόν προειδοποίησε χθες μέσω της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, τονίζοντας πως υπάρχουν κίνδυνοι σε σχέση με τα συμφωνηθέντα.

Οι κινήσεις κόντρα στα συμφωνηθέντα αποτυπώνονται στην έκθεση με διαπιστώσεις οι οποίες αφορούν 1.550 υπερβάλλουσες προσλήψεις συμβασιούχων (οι θεσμοί ζητούν «διορθώσεις»), «απογοητευτικές» επιδόσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, κατεβασμένα μολύβια στην προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, την αγορά ενέργειας και τη μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και νέες νάρκες. Τα δάνεια τα οποία έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ, κυρίως σε ευπαθείς ομάδες και δεν φαίνεται προοπτική αποπληρωμής τους.

Όπως αναφέρει το insider.gr, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να είναι το πακέτο παροχών και υποσχέσεων. Ο λογαριασμός του πακέτου Τσίπρα μπορεί να φτάσει έως και 5,8 δισ. ευρώ στη διετία φέρνοντας την επόμενη κυβέρνηση προ τετελεσμένων, ενώ η νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους η οποία ενσωματώνεται στην έκθεση, έρχεται να υποδείξει έναν νέο μεγάλο κίνδυνο.

Κατά την εκτίμηση των θεσμών, απόκλιση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ την περίοδο έως το 2022 θα «φούσκωνε» το δημόσιο χρέος κατά 25% έως το 2060, φέρνοντας από το 2039 τις δαπάνες εξυπηρέτησής του σε μη βιώσιμα όρια. Οι προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους θα επιδεινώνονταν περαιτέρω, σύμφωνα με την ανάλυση, εάν οι θεσμοί αποφάσιζαν να μην εφαρμόσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως έχουν προειδοποιήσει διακριτικά, στον βαθμό όπου η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στη γραμμή της.

Πέρα από το πρόσφατο πακέτο παροχών, το κυβερνητικό εύρημα της αξιοποίησης κεφαλαίων 5,550 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων ως «εγγύηση» για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το 2022, έχει χτυπήσει καμπανάκια. Προς το παρόν οι εξαγγελίες Τσίπρα για το 2020, αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα των εκλογών ως παροχολογία η οποία δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά πριν λάβει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments