Πολιτική

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα: Έρχεται νομοτεχνική βελτίωση για να μην θεωρείται πλημμέλημα ο βιασμός

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα: Έρχεται νομοτεχνική βελτίωση για να μην θεωρείται πλημμέλημα ο βιασμός
Με αφορμή την κατακραυγή του κόσμου κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου να μην θεωρείται πλημμέλημα ο βιασμός.

Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Ειδικότερα για το άρθρο που αφορούσε τις περιπτώσεις βιασμού. Η μετατροπή του βιασμού σε πλημμέλημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των γυναικών. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα φέρει νομοτεχνική βελτίωση. Στην ίδια τοποθέτηση έσπευσε να τονίσει ότι δεν ισχύουν τα όσα λέγονται ότι το έγκλημα του βιασμού γίνεται πλημμέλημα με τους νέους Ποινικούς Κώδικες.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο κ. Μιχάλης Καλογήρου κατέθεσε τη νομοτεχνική βελτίωση στη διάταξη για τον ορισμό του βιασμού, που είχε προκαλέσει σάλο.  «Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη». Αυτή είναι η νέα διατύπωση της πολυσυζητημένης παραγράφου 5 του άρθρου 336 του νέου Ποινικού Κώδικα για τον ορισμό του βιασμού, όπως διαμορφώνεται μετά τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Μιχάλη Καλογήρου

“Δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Διατηρείται κακούργημα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 3 έως 5 έτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη.

Επειδή όμως δεν μπορεί αυτό το Υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση που έχουν νομοθετήσει τόσα πολλά για τα δικαιώματα να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται βιαστές, σε συνεννόηση με τα μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, θα κάνουμε μία νομοτεχνική βελτίωση και θα διαγραφεί η παράγραφος 5 προκειμένου να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση», ήταν τα λόγια του στην ολομέλεια της Βουλής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments