Διεθνή

Τουρκία: Στα… χαρακώματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τουρκία: Στα… χαρακώματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Δεν κάνει πίσω η Τουρκία παρά τις ανακοινώσεις από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τουρκικό ΥΠΕΞ μιλάει για αποφάσεις σε ελληνική γραμμή και κουνάει το δάχτυλο στους Ευρωπαίους.

Τραβάει το σκοινί στα άκρα η Τουρκία και αντιδρά έντονα στα όσα ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προκλητική στάση που κρατά η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο κάθε άλλο παρά… άρεσε στην Άγκυρα.

«Aπορρίπτουμε τα σημεία που αναφέρονται στην χώρα μας στις αποφάσεις που λήφθηκαν στην συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Οι αποφάσεις δεικνύουν πόσο απέχει η ΕΕ από το να αντιληφθεί τα βήματα που έκανε η χώρα μας, παρά τις δοκιμασίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη. Η ΕΕ είχε πράξει μεγάλο σφάλμα εντάσσοντας ως μέλος της την Ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου το 2004. Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του σφάλματος υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό μετατρέποντάς τις σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ και πάλι συνέγραψε τις αποφάσεις της με τρόπο μεροληπτικό από την σκοπιά εξ ολοκλήρου της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «λαμβάνοντας η ΕΕ αυτές τις αποφάσεις κινήθηκε όχι ως μια κοινότητα αρχών και αξιών αλλά σαν μια ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων». Επιπλέον, στην ανακοίνωση τονίζεται πως «φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

«Ολα τα ενδεχόµενα ανοιχτά»

Διπλωµάτες των Βρυξελλών ανέφεραν µε νόηµα ότι… το µυστικό κρύβεται στην επίκληση των υπουργών προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης, αφού η συγκεκριµένη υπηρεσία είναι η κατάλληλη για να µελετήσει και να εισηγηθεί τις τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. «Είναι το στοιχείο που δίνει τον… ρυθµό στη χορογραφία που θα ακολουθήσει η ΕΕ, αλλά και οι ηγέτες των κρατών-µελών στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει την Πέµπτη» σχολίασε διπλωµάτης.

«Στις παραγράφους που θα υιοθετήσουν οι ηγέτες θα αντανακλάται αυτό το κλίµα που αφήνει όλα τα ενδεχόµενα ανοιχτά». Παρότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο και διπλωµατικές διαβουλεύσεις που κατέβαζαν τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση µε την ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία, το Συµβούλιο έκρυβε τελικά θετικές εκπλήξεις. Οι υπουργοί εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για την υπό εξέλιξη παράνοµη γεώτρηση και καταδίκασαν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειληµµένες εκκλήσεις και συστάσεις της ΕΕ για να τερµατίσει αυτές τις ενέργειες συµµορφούµενη µε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συµβούλιο τόνισε τις σοβαρές και άµεσες συνέπειες που οι παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας έχουν επί ολόκληρου του φάσµατος των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Εκτιµώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και στο πλαίσιο έκφρασης έµπρακτης αλληλεγγύης, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις, το Συµβούλιο, για πρώτη φορά στην περίπτωση της Τουρκίας, κάλεσε την Κοµισιόν και την EAS να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση συγκεκριµένες εισηγήσεις για λήψη κατάλληλων µέτρων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή ∆ηµοκρατία.

«Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή, θα υποβάλει προτάσεις για µέτρα πολιτικής και οικονοµικής φύσεως, συµπεριλαµβανοµένων της προενταξιακής βοήθειας που η Τουρκία λαµβάνει αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, η EAS θα εξετάσει στοχευµένα µέτρα που εµπίπτουν στην εξωτερική δράση της Eνωσης». Επίσης, το Συµβούλιο δεσµεύτηκε να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η συζήτηση επί των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας αναµένεται να συνεχιστεί πλέον στην Κοµισιόν, στην EAS, αλλά και πιο άµεσα στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, όπου το θέµα βρίσκεται στην ηµερήσια διάταξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments