Διεθνή

Πούτιν – Ερντογάν: Συμφώνησαν για ενίσχυση των επενδύσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας

Πούτιν – Ερντογάν: Συμφώνησαν για ενίσχυση των επενδύσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας
Πούτιν - Ερντογάν: Οι δύο πρόεδροι τα είπαν σε πολύ καλό κλίμα στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της συνόδου των G20.

Πούτιν – Ερντογάν: Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Ρώσου ομόλογού του, στο πλαίσιο της συνόδου των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Οι δύο άνδρες, αφού τόνισαν τη χαρά τους για τη νέα τους συνάντηση, επικεντρώθηκαν κυρίως στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπερτόνισε την ανάγκη αύξησης για το εμπορικό “αλισβερίσι” ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα, κήρυξαν… ανακωχή.

Παράλληλα, στην ατζέντα του Ρώσου προέδρου βρέθηκε και το θέμα του τουρισμού. Ο Πούτιν υπογράμμισε το γεγονός πως κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από τη χώρα του επισκέπτονται την Τουρκία, γεγονός που ενισχύει την οικονομία της εν λόγω χώρας. Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε τη χαρά του για την ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, ενώ αναφέρθηκε και στο πρότζεκτ δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τα εξής στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στη G20: “Καταρχάς θα ήθελα να παρατηρήσω την αύξηση στις εμπορικές μας συναλλαγές το 2018 κατά 16%. Γνωρίζουμε και οι δύο ότι υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό επενδύσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και από τις δύο πλευρές. Νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθούν. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας πλατφόρμας επενδύσεων στα 900 εκατ ευρώ (πάνω από ένα δισ δολάρια).

Με την Τουρκία, εφαρμόζουμε κοινά πρότζεκτ κατά καιρούς. Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει ως εταίρος στη ρωσική βιομηχανική διοργάνωση Innooprom. Παράλληλα, τον περασμένο χρόνο έξι εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Τουρκία.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ. Και φυσικά δεν είναι φιλάργυροι. Οι τουρίστες μας ξέρουν πώς να χαλαρώνουν. Τα έσοδα για τους Τούρκους εταίρους μας ανήλθαν σε πέντε δισ δολάρια”

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε τα εξής: “Χαιρετίζω έναν καλό φίλο, τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι πρόσφατα δώσαμε μια ώθηση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Η επόμενη συνάντηση μιας κοινής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Ηπρώτη μονάδα του πυρηνικού εργοστασίου του Ακογιού, θα πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2023. Από την άλλη, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό ο μη πυρηνικός εξοπλισμός να προέρχεται από την τουρκική αγορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments