Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Τα φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν και της ΕΚΤ – Οι προτάσεις Μέρκελ και Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής: Τα φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν και της ΕΚΤ – Οι προτάσεις Μέρκελ και Μακρόν
Σύνοδος Κορυφής: Τα ονόματα που φαίνεται να έχουν το προβάδισμα για την ανάληψη των δύο σημαντικών θέσεων, σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύνοδος Κορυφής: Έπειτα από πολυήμερες διαβουλεύσεις και μαραθώνιες συνεδριάσεις, φαίνεται ότι θα υπάρξει “λευκός καπνός”, όσον αφορά τα πρόσωπα τα οποία θα ηγηθούν στην Κομισιόν αλλά και την ΕΚΤ. Οι προτάσεις των Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν φέρεται ότι θα τύχουν αποδοχής και, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα ονόματα των Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την Κομισιόν και της Κριστίν Λαγκάρντ για την ΕΚΤ, φαντάζουν ως τα απόλυτα φαβορί για την ώρα. Ουσιαστικά, οι διαβουλεύσεις γίνονται εν μέρει στο παρασκήνιο μεταξύ των ηγετών των “στιβαρών” χωρών της Ε.Ε. Στόχος όλων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωβουλής, είναι να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό όσον αφορά τις ηγετικές θέσεις που χρίζουν αντικατάστασης.

Μέρκελ και Μακρόν “δείχνουν” Φον Ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν φαντάζει ως το φαβορί για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν. Η Φον Ντερ Λάιεν, αποτελεί πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία ακούστηκε… εξαιρετικά στην Άνγκελα Μέρκελ. Ο Μακρόν είχε κι άλλη πρόταση στο “τσεπάκι” του, όσον αφορά την ΕΚΤ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε στην Politico: «Επίσης πρότεινε την Λαγκάρντ για την ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει το διορισμό στα δύο ισχυρότερα πόστα δύο γυναικών ικανών να κουβαλήσουν στις πλάτες τους το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Παράλληλα εκπροσωπούν την ανανέωση γιατί δεν είναι τα συνηθισμένα πρόσωπα των Βρυξελλών. Η Φον ντερ Λάιεν έχει το πλεονέκτημα ότι μιλάει Γαλλικά -κάτι σημαντικό για τη Γαλλία– και γνωρίζει καλά τις Βρυξέλλες».

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1958 στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ ήταν επιφανές στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Ευρωπαίος Επίτροπος και διετέλεσε επί σειράν ετών πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας. Εθεωρείτο φαβορί για να διαδεχθεί την Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, αλλά δεν έγινε εφικτό.

Διαβουλεύσεις μπροστά και πίσω από τις κουρτίνες

Η “σύμπραξη” Μακρόν και Μέρκελ αποτελεί δείκτη για τη συνέχεια και για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ωστόσο για την ώρα, τα πάντα είναι ρευστά. Τα σενάρια που υπάρχουν για τα πρόσωπα που θα κληθούν να καλύψουν τις ηγετικές θέσεις είναι αρκετά. Ένα εξ αυτών θέλει τον διορισμό της Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έπειτα, ο σοσιαλιστής Βούλγαρος πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ προβάλλει με αξιώσεις για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, όπως και ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέπ Μπορέλ για τη θέση της Φεντερίκα Μογκερίνι ως Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Πάντως, δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος για να “μπει” στην εξίσωση και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η γεωγραφική παράμετρος στη διανομή των κορυφαίων πόστων της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments