Διεθνή

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον Μητσοτάκη” (vid)

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον Μητσοτάκη” (vid)
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως περιμένει να δει τη στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση απέναντι στη χώρα του.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Στις πρώτες του επίσημες δηλώσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία στην Ελλάδα, προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο επαφής με εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα, αναφορικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως περιμένει να δει τη στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση απέναντι στη χώρα του, προσθέτοντας πως «μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν ο Μητσοτάκης μείνει πιστός στις εκφράσεις του». Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης ο οποίος συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

«Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι εξελίξεις θα υπάρχουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλίας χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον» ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση, ενώ ανέφερε πως έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τον προγραμματισμό συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Έχουμε δώσει τις εντολές. Θα γίνουν οι συναντήσεις. Στη νέα εποχή τι ζητάει η Ελλάδα από εμάς. Τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρος είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Άρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Ντ. Τραμπ μπορεί να αντιπαρέλθει τις πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

«Αγοράζοντας τους S-400 δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλειά μας» διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk. Επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτή η αγορά δεν ήταν μια «επιλογή αλλά μια υποχρέωση» αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να συνομιλήσει σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναπαρήγαγαν τουρκικά ΜΜΕ που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η συμφωνία για τους S-400 είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments