Οικονομία

Συντάξεις χηρείας: Στα τέλη Αυγούστου έρχονται οι αναδρομικές αυξήσεις τους

Συντάξεις χηρείας: Στα τέλη Αυγούστου έρχονται οι αναδρομικές αυξήσεις τους
Συντάξεις χηρείας: Πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας η ταχύτερη καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους περίπου 40.000 δικαιούχους.

Συντάξεις χηρείας: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους περίπου 40.000 δικαιούχους των συντάξεων χηρείας. Άλλωστε, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει θέσει το εν λόγω ζήτημα στις βασικές προτεραιότητες της. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, ο Διοικητής του ΕΦΚΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες, δόθηκε ξεκάθαρη εντολή για να επιταχυνθούν όσο περισσότερο γίνεται οι διαδικασίες (άμεση έκδοση εγκυκλίου με οδηγίες και προετοιμασία του σχετικού λογισμικού) προκειμένου να καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε όλους τους δικαιούχους.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, έσπευσε να επικρίνει την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, γιατί δεν είχε εκδώσει εγκαίρως τη σχετική εγκύκλιο και εκτίμησε ότι η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων είναι με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου στα τέλη Αυγούστου η το αργότερο με τις συντάξεις του Οκτωβρίου τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που θα καταβληθούν, οι αυξήσεις μετράνε κανονικά από τη σύνταξη Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως όταν καταβληθούν εν τέλει στους δικαιούχους θα πρέπει να καταβληθούν και αναδρομικά οι δικαιούμενες διαφορές τριών ή τεσσάρων μηνών.

Συντάξεις χηρείας: Εντολή Βρούτση για επιτάχυνση της καταβολής τους

Παράλληλα, στην ίδια σύσκεψη, τέθηκε επί τάπητος και το θέμα άμεσης καταβολής των 150.000 συντάξεων που βρίσκονται στον «αέρα». Μάλιστα, το υπουργείο σε σχετική σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει σχετικά για τη σύσκεψη της Δευτέρας 15 Ιουλίου:

«Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι, παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την καταβολή των συντάξεων χηρείας την 1η Ιουλίου, όχι μόνο οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους, αλλά και ότι ουδεμία προεργασία ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είχε γίνει εκ μέρους της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η σχετική ρύθμιση νόμου είχε γίνει για καθαρά προεκλογικούς λόγους και χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την εφαρμογή της.

Με διαφορετικά λόγια, οι αδράνειες και ολιγωρίες της προηγούμενης περιόδου, η έλλειψη συντονισμού και η σύγχυση αρμοδιοτήτων, έφεραν τη διαδικασία έκδοσης, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, των εκκρεμών συντάξεων χηρείας, που, αυτήν τη στιγμή, υπερβαίνουν τις 150.000, να είναι κυριολεκτικά στον αέρα».

Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση, να δώσει εντολή για επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε το ζήτημα να λυθεί οριστικά και οι πάνω από 150.000 συντάξεις χηρείας που βρίσκονται στον αέρα, να πάνε στους δικαιούχους. Ο υπουργός ζήτησε την άμεση έκδοση εγκυκλίου και κατευθυντήριων οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και την προετοιμασία του σχετικού λογισμικού υποβάθρου.

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση σημειώνεται το εξής για το θέμα: «σε κάθε δε περίπτωση, πριν από την επόμενη σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε οι συντάξεις χηρείας να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα την ταχύτερη καταβολή των συντάξεων χηρείας για την πιο αδύναμη και ευαίσθητη κατηγορία των συμπολιτών μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης