Πολιτική

Προσφυγικό: Η νέα κυβέρνηση βάζει στο… παιχνίδι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Προσφυγικό: Η νέα κυβέρνηση βάζει στο… παιχνίδι την Ευρωπαϊκή Ένωση
Προσφυγικό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε άμεση αλλαγή φιλοσοφίας και καλύτερο συντονισμό, ενώ σκοπεύει να εμπλέξει πιο ενεργά την Ευρω

Προσφυγικό: Αλλαγή φιλοσοφίας και καλύτερο συντονισµό ανάµεσα στις εµπλεκόµενες πλευρές, µε στόχο την αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση του προσφυγικού – µεταναστευτικού ζητήµατος. Αυτό θέλει η νέα κυβέρνηση και αυτό έγινε γνωστό στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και µε τη συµµετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουµουτσάκου και του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη στο Μέγαρο Μαξίµου.

«Αποτελέσµατα και γρήγορα» ήταν κατά πληροφορίες η… αξίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αφενός σκοπεύει να «εµπλέξει» πιο ενεργά την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου να ενισχύσει τη θωράκιση των θαλασσίων συνόρων µας, αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και η αναµόρφωση του θεσµικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, µε στόχο τη σύντοµη, δίκαιη και αποτελεσµατική απονοµή του. Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, η σχετική νοµοθετική πρωτοβουλία, η οποία αναµένεται το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ για την αποσυµφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Άµεση προβάλλει και η ανάγκη ενός νέου, ολοκληρωµένου σχεδίου για την ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλάσσιων, που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναµη υπό ελληνική διοίκηση µε ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης.

Υπό αυτό το πρίσµα κρίσιµη θεωρείται η αναβάθµιση του υλικοτεχνικού εξοπλισµού και δη ο καλύτερος δυνατός εξοπλισµός της Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς η Τουρκία αξιοποιεί τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ώστε να αµφισβητεί διά της πλαγίας οδού τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα στο Αιγαίο. Συναφής µε τα προαναφερθέντα και η απορρόφηση των περίπου 200 εκατοµµυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταµείο, µε την κυβέρνηση να µελετά και εναλλακτικούς τρόπους χρηµατοδότησης της αγοράς νέων σκαφών.

Επιπλέον, η πιστή εφαρµογή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας είναι ακόµη µία πτυχή στην κατεύθυνση της οποίας αναµένεται να κλιµακώσει πρώτιστα διά της ευρωπαϊκής οδού τις πρωτοβουλίες του το Μέγαρο Μαξίµου, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει κατά πληροφορίες και τη διµερή συνεννόηση µε την Αγκυρα, µε τον κ. Κουµουτσάκο να µην αποκλείεται το αµέσως προσεχές διάστηµα να επιδιώξει επαφή µε τον Τούρκο οµόλογό του.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ρέγκλινγκ

Συνάντηση θα έχει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, με κύριο άξονα τη μείωση της φορολογίας. Ανώτερες κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως η κατάθεση του φορολογικού νοµοσχεδίου συνιστά κατ’ ουσίαν την αφετηρία εφαρµογής µιας φιλοαναπτυξιακής και φιλοεπενδυτικής στρατηγικής, χωρίς να απειλείται η επίτευξη των προκαθορισµένων δηµοσιονοµικών στόχων.

Στο Μέγαρο Μαξίµου θεωρούν, εξάλλου, πως δεν θα υπάρξει απόκλιση από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασµα, προεξοφλώντας ότι παρεµβάσεις όπως η µείωση των φόρων αποτελούν στέρεες βάσεις για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments