Ελλάδα

Ρένα Δούρου: Αφέθηκε ελεύθερη μετά την απολογία της για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Ρένα Δούρου: Αφέθηκε ελεύθερη μετά την απολογία της για τις πλημμύρες στη Μάνδρα
Ρένα Δούρου: Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής μετά την απολογία της για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Ρένα Δούρου: Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στην Μάνδρα η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας. Η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής, αλλά και οκτώ ακόμη πρόσωπα αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για την τραγωδία στη Μάνδρα. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος και των εννέα προσώπων που προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, τα αρμόδια δασαρχεία αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου για τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που αφορούν, ανά περίπτωση:

  • Πλημμύρα από αμέλεια
  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή
  • Σωματική βλάβη από υπόχρεο δια παραλείψεως κατά συρροή και
  • Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Η κ. Δούρου πέρασε το κατώφλι της 7ης τακτικής ανακρίτριας στις 11.30 το πρωί και βγήκε από τα δικαστήρια στις 5 το απόγευμα. Πριν από την απολογία της, η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής έδωσε εξηγήσεις με γραπτό υπόμνημα στην ανακρίτρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλέστηκε τις δύο πραγματογνωμοσύνες που έχει στα χέρια της, σύμφωνα με τις οποίες ουδεμία ευθύνη φέρουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά η ίδια για σε όσα έγιναν στη Μάνδρα. Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτές αγνοήθηκαν από την έρευνα, τα βασικά σημεία των δύο πορισμάτων, το ένα από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και το άλλο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις και στη συνέχεια ασκήθηκαν διώξεις μόνο κατά της Δούρου για θέμα που ανάγεται στο 2014.

Παράλληλα, η κ. Δούρου, αναφερόμενη στις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, επικαλέστηκε τη σφοδρότητα του φαινομένου, τονίζοντας πως σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια. Όπως δε περιγράφουν οι ειδικοί, έπεσε με πρωτοφανή ραγδαιότητα ένα δίλιτρο μπουκάλι νερού σε 1 cm2, δηλαδή σε επιφάνεια μικρότερη από ένα κουταλάκι του καφέ! Στο φαινόμενο του Νοεμβρίου στη Μάνδρα, είχαμε απορροή υδάτων 150 κυβικά το δευτερόλεπτο

Φέρεται ακόμη να υποστήριξε πως «ήταν εκείνη που προσέφυγε πρώτη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας αναφορά με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής, τονίζοντας ότι “πρέπει να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας”» ενώ επέρριψε ευθύνες στον τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό. Παράλληλα, η απερχόμενη Περιφερειάρχης φέρεται να ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της μπήκαν οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Όπως τόνισε έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, 63 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ. «Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιμέλεια της Διοίκησης Δούρου για την αντιπλημμυρική προστασία τεκμαίρεται: ο αριθμός των έργων πενταπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός οκταπλασιάστηκε», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Ρένα Δούρου: Τι αναφέρεται στο υπόμνημα της

Στο υπόμνημά της, η κ. Δούρου θέτει μία σειρά ερωτημάτων όπως: α) γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις και ο τέως περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, που δεν είχε χαρακτηρίσει κατεπείγον το αίτημα προς το δασαρχείο Αιγάλεω για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του έργου της Αγίας Αικατερίνης, στις 7/4/2014 που το κατέθεσε; β) Πώς και γιατί αποδίδονται για το θέμα αυτό ευθύνες στην ίδια όταν η ορεινή υδρονομία ανήκει απολύτως στις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης διοίκησης (δασαρχείο); γ) Γιατί ενώ εκείνη είχε μεταβιβάσει τις αντιπλημμυρικές αρμοδιότητες όπως ορίζει ο νόμος, το εισαγγελικό πόρισμα τη θεωρεί υπεύθυνη ως επικεφαλής του φορέα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ για τις ευθύνες του αρμόδιου δασαρχείου στρέφεται κατά των προϊσταμένων και όχι κατά του επικεφαλής του φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται το δασαρχείο;

Στο υπόμνημα, γίνεται εξιστόρηση όσων έγιναν ή δεν μπόρεσαν να γίνουν στα δύο ρέματα της Μάνδρας, τονίζοντας «Το 2003 εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μάνδρας και τα δύο αυτά ρέματα εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό της πόλης, με συνέπεια το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης να μπαζωθεί και να εξαφανιστεί η κοίτη του.

Επί 7,5 χρόνια (2003 – 2010) δεν ενδιαφέρθηκε κανένας για την εξαφανισμένη αυτή κοίτη. Στις 21.12.2010 λαμβάνεται επιτέλους η απόφαση να ξεκινήσει, όχι το έργο, αλλά η διαδικασία εύρεσης μελετητή ο οποίος θα αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη κατασκευής του έργου.

Έπειτα από 19 μήνες, στις 12.7.2012, υπογράφηκε η σύμβαση με τον μελετητή, ο οποίος ανέλαβε την υποχρέωση να παραδώσει τη μελέτη εντός 15 μηνών, δηλαδή μέχρι την 13.10.2013. Δυστυχώς όμως, η μελέτη δεν μπορούσε να παραληφθεί την ημερομηνία αυτή, αφού δεν είχε εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε δόθηκε παράταση συνολικά 10 μηνών για την παραλαβή της. Τελικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση στις 2.7.2014.

Συμπερασματικά, μέχρι την ημέρα που ανέλαβε η νέα Περιφερειακή Διοίκηση (1.9.2014), τα γεγονότα είχαν ως εξής:

από το 1993 μέχρι το 2003 δεν έγινε καμία ενέργεια,

από το 2003 έως το 2010 το ρέμα μπαζώθηκε,

η κοίτη εξαφανίστηκε,

ακολούθησε ωστόσο πλήρης απραξία

και, τέλος, από το 2010 έως την 1.9.2014 δεν είχε ακόμη παραληφθεί, τυπικά και ουσιαστικά, η μελέτη κατασκευής του έργου.»

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου επιβλήθηκε μετά το τέλος της απολογίας του εγγύηση 20.000 ευρώ, ενώ στην απερχόμενη δήμαρχο Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη,, ουδείς περιοριστικός όρος.

Ρένα Δούρου: Τα όσα δήλωσε μετά την έξοδο της από το ανακριτικό γραφείο

Σε δηλώσεις της μετά την έξοδο της από το ανακριτικό γραφείο, η Ρένα Δούρου τόνισε πως: «Η προφορική η απλή έκφραση υπολείπεται πάντοτε της οδύνης για την απώλεια τόσων ζωών. Με αυτή την πεποίθηση προσήλθα εκείνο το βράδυ, τη νύχτα της τραγωδίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μην βάλουμε stop στην κουλτούρα της ατιμωρησίας. Και ότι πρέπει να βρίσκονται επιτέλους οι πραγματικοί υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας και όχι μόνο στην Αττική.

Πιστεύοντας με την ίδια μου την πράξη ότι η δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς ενόχους και ότι δεν εξυπηρετεί σκοπούς και σκοπιμότητες σήμερα στέκομαι μπροστά σας, και λέω ότι το απέδειξε για άλλη μια φορά. Ωστόσο πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την πραγματική μου ανησυχία για το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν με τόση ευκολία μπορούν να συσταθούν κατηγορητήρια από τον οποιοδήποτε. είναι ένας κακός οιωνός για την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments