Πολιτική

Νίκος Δένδιας: «Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν»

Νίκος Δένδιας: «Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν»
Νίκος Δένδιας: Ο νέος υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε περί των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή.

Νίκος Δένδιας: Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή, ο νέος υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε για όλα τα ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Ο κ Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης αποδεκτής και επωφελούς συμφωνίας για την Κύπρο, κάτι το οποίο περνά μέσα από τις διαπραγματεύσεις και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις και να απομακρύνει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ.

«Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς για την Κυπριακή Δημοκρατία λύση είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η εξεύρεση λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΣΑΗΕ και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. Αυτονόητες προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Όσο για τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα απέναντι σε όσα γίνονται, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Απέναντι στην παρανομία θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε με αυτοπεποίθηση τη διεθνή νομιμότητα. Έχω ήδη συναντηθεί με τον Κύπριο συνάδελφό μου. Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την από κοινού διαμόρφωση στρατηγικής επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε».

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Νίκος Δένδιας είπε ότι επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

«Ελλάδα και Τουρκία μπορούν αλλά και οφείλουν να συνεργαστούν στους τομείς εκείνους που είναι εφικτό και αμοιβαία επωφελές. Γνώμονας μας είναι το διεθνές δίκαιο που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου, ή μονομερείς διεκδικήσεις και αυτό θα καταστεί απολύτως σαφές τόσο στην γείτονα χώρα όσο και σε όλα τα διεθνή φόρα. Στο μέτρο που η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή καθίσταται σαφές από την πλευρά μας η ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της αυτή την νέα πραγματικότητα» επισήμανε ο ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Δένδιας στη συνέχεια μίλησε για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο, ως ευρωπαϊκή χώρα και όχι ως βαλκανική χώρα της Ευρώπης.

«Πρέπει να είμαστε σταθερή ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια και όχι η βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Τα Βαλκάνια δεν είναι ο προορισμός μας, είναι όμως η γειτονιά μας. Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις και θα διεκδικήσουμε το ρόλο μας να υποστηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, υπογραμμίζουμε ότι ο δρόμος προς την ΕΕ συνδέεται άρρηκτα με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας, βάσει των ιδίων επιδόσεων των υποψηφίων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας