Οικονομία

Capital Controls: Προς πλήρη άρση τον Σεπτέμβριο

Capital Controls: Προς πλήρη άρση τον Σεπτέμβριο
Capital Controls: Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls.

Capital Controls: Κοντά στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να εισηγηθεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, την άρση των Capital Controls στην Ελλάδα. Η πρόσφατη έξοδος του Δημοσίου στις αγορές, η επαναφορά των καταθέσεων στα επίπεδα του 2014, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα, η έναρξη της διαδικασίας επανασύνδεσης των ελληνικών τραπεζών με το διεθνές σύστημα και η μείωση του κινδύνου χώρας με την ανάδειξη μίας κυβέρνησης αυτοδύναμης με ορίζοντα τετραετίας, είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν σε αυτή την απόφαση.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία έχει ξεκινήσει, καθώς απαιτούνται διαβουλεύσεις με τους εταίρους, ενδεχομένως δε και νομοθετική ρύθμιση, ενώ φυσικά η τελική απόφαση είναι της κυβέρνησης. Η άρση των τελευταίων περιορισμών τοποθετείται στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενόψει και των διαβουλεύσεων με τους δανειστές, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και με κύριο θέμα την προετοιμασία του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και την έγκριση των φοροελαφρύνσεων. Εφόσον η κατάληξη των διαβουλεύσεων είναι θετική, το κλίμα για την άρση των capital controls θα είναι ευνοϊκό.

Tα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον περασμένο μήνα ενισχύθηκαν κατά 1,67 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, όταν ληφθεί και επίσημα, θα είναι μπορεί να γίνεται η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, η πραγματοποίηση επενδύσεων εκτός Ελλάδος και οι αγορές σε ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα χωρίς κανένα όριο. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη (24/7) από την Τράπεζα της Ελλάδος τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον περασμένο μήνα ενισχύθηκαν κατά 1,67 δισεκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο νούμερο αποτελεί και τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που καταγράφεται από τον Φεβρουάριο του 2013, σε περιόδους πλην του Δεκεμβρίου, όπου παραδοσιακά η άνοδος είναι μεγαλύτερη για διαφορετικούς όμως λόγους, που δεν σχετίζονται με την εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν για τις τράπεζες και το γεγονός ότι ως επί το πλείστον η αύξηση αυτή προήλθε από φυσικά πρόσωπα που «φούσκωσαν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών αφορούσε σε καταθέσεις αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων που βρίσκονταν σε θυρίδες ή άλλες προσωπικές «κρυψώνες».

Αξίζει να σημειωθεί πως και το πρόσημο για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ήταν θετικό για τον Ιούνιο, με τις σχετικές καθαρές εισροές να διαμορφώνονται στα 860 εκατ. ευρώ, εξέλιξη φυσιολογική, καθώς έχουμε εισέλθει πλέον για τα καλά στην τουριστική σεζόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments