Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Δόθηκε παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Δόθηκε παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών
Φορολογικές δηλώσεις 2019: Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τελικά να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής.

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Μια μέρα ακόμα έχουν στη διάθεση τους οι πολίτες που δεν έχουν υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις τους. Συγκεκριμένα η προθεσμία ολοκληρωνόταν κανονικά σήμερα (29/7). Ωστόσο Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση άλλης μιας ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι καταληκτική ημερομηνία θα είναι η Τρίτη 30 Ιουλίου.

Για αυτή την απόφαση είχε προετοιμάσει τους πολίτες ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. Κ. Κόλλιας. Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook είχε γράψει: «Αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση για την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Πιέζουμε όσο μπορούμε για το καλύτερο δυνατό και για να ανακοινωθεί άμεσα, ώστε να αποσυμφορηθεί το TAXIS».

Ποια είναι τα πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος δεν κάνει φορολογική δήλωση

  • 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα
  • 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι)
  • 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Ιδιαίτερη προσοχή στο Ε1

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται από τους φορολογούμενους κατά την υποβολή του εντύπου Ε1 προκειμένου να αποφευχθούν λάθη, τα οποία μπορεί να κοστίσουν, αλλά και να υποβάλουν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους φορολογουμένους. Οι περισσότερες «παγίδες» στις φορολογικές δηλώσεις βρίσκονται στις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης. Ωστόσο, τεκμήρια διαβίωσης δεν είναι μόνο τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής. Παράλληλα, η Εφορία λαμβάνει υπόψη πλέον ακόμη και τα ποσά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για το ιδιωτικό σχολείο των παιδιών τους ή για το προσωπικό που απασχολούν στο σπίτι τους.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέξουν φέτος τα ζευγάρια

Εικοσιδύο κανόνες της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας πρέπει να προσέξουν φέτος ιδιαίτερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018. Οι κανόνες αυτοί διαμορφώθηκαν εξαιτίας των αλλαγών που επήλθαν φέτος όσον αφορά την υποβολή και την εκκαθάριση των δηλώσεών τους. Φέτος θα εκδοθούν ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα για τους δύο συζύγους, γεγονός που επιβάλει προσοχή στον τρόπο που θα δηλωθούν οι δαπάνες και τα παιδιά, ενώ οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει ότι θα υποβάλουν χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν ότι υπάρχουν ορισμένες «παγίδες».

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον τρόπο υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας των εισοδημάτων του 2018, οι έγγαμοι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψην τους τα εξής: Κοινή φορολογική δήλωση υποχρεούνται να υποβάλουν όλα τα έγγαμα ζευγάρια που δεν έχουν γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ την πρόθεσή τους για υποβολή χωριστών δηλώσεων.

Στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων. Σε περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης, όταν ένας εκ των δυο συζύγων έχει πραγματοποιήσει δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο αλλά ο ίδιος δεν δικαιούται το αφορολόγητο το ποσό των δαπανών του αυτών δύναται να μεταφερθεί ολόκληρο στον άλλο σύζυγο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments