Πολιτική

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Σήμερα η συνάντηση στο Βερολίνο

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Σήμερα η συνάντηση στο Βερολίνο
Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα έχει το μεσημέρι της Πέμπτης (13:00) ο πρωθυπουργός. Ποιες είναι οι επιδιώξεις του από τη συνάντηση και ποιες οι γερμανικές προσδοκίες.

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ θα έχει το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια επίσκεψη «γνωριμίας» μεταξύ των δύο ηγετών. Όχι, βεβαίως, με την έννοια της πρώτης γνωριμίας, καθώς έχουν συνεργαστεί επί χρόνια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαΐκου Κόμματος, αλλά της ανίχνευσης των επιδιώξεων και των στόχων των δύο χωρών. Επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως σημειώνει στα «Νέα» ο Γιώργος Παππάς, Βερολίνο και Αθήνα έχουν κοινό ενδιαφέρον για μια επιτυχημένη συνάντηση. Η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, το Προσφυγικό με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποτέλεσε ύψιστη προτεραιότητα για το Βερολίνο και τη Μέρκελ είναι τα τρία μέτωπα στα οποία διαμορφώνεται μια νέα αφετηρία για τη συνεργασία Αθήνας – Βερολίνου.

Η Μέρκελ είχε στηρίξει τον Τσίπρα, αλλά είναι αρκετά ρεαλίστρια για να γυρίσει σελίδα. «Η καγκελάριος δεν έχει κανένα πρόβλημα τέτοιου είδους» τόνισε μιλώντας στα «ΝΕΑ» συνεργάτης της καγκελαρίου. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στη δική μου κομματική οικογένεια, τον γνωρίζω από καιρό» είχε απαντήσει η Ανγκελα Μέρκελ στη θερινή, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου πριν από έναν μήνα.

Σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζει τις διαφορετικές προτεραιότητες του οικονομικού προγράμματος. «Είναι και δική μου πεποίθηση ότι έχει πολλές δυνατότητες να οδηγήσει σε περισσότερη ανάπτυξη και απελευθέρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην Ελλάδα» είχε συμπληρώσει η Μέρκελ. «Εκπτώσεις» όμως δεν προβλέπονται, τουλάχιστον άμεσα. Και θα ήταν λάθος να καλλιεργηθεί η προσδοκία άμεσης λύσης στην ελληνική επιδίωξη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μεσο-μακροπρόθεσμα.

Η καγκελάριος Μέρκελ προσβλέπει σε μια «ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως και ως Ευρωπαίους εταίρους» κατά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές προσδοκίες της γερμανικής πλευράς από τη συνάντηση, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού και τόνισε ότι δεν θεωρεί χρήσιμο να εκφράζονται προσδοκίες.

«Δεν θεωρώ χρήσιμο να εκφράζει κανείς πάντα προσδοκίες. Κατ’ αρχάς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας. Βεβαίως η καγκελάριος τον έχει συναντήσει ήδη σε προηγούμενες ευκαιρίες, αλλά τώρα ως πρωθυπουργό τον βλέπει για πρώτη φορά, εδώ στο Βερολίνο, και για αυτό πρόκειται για ένα ωραίο ραντεβού στο οποίο προσβλέπουμε για μια πραγματικά ευρεία ανταλλαγή, για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως ως κοινούς Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό είναι που θα ήθελα τώρα να εκφράσω ως προσδοκία. Και πέρα από αυτό δεν υπάρχουν προσδοκίες που θα είχα να εκφράσω», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας.

Οι στόχοι του πρωθυπουργού

Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η συζήτηση με την κ. Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σημειώνει μάλιστα πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. «Και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ» συμπληρώνουν οι πηγές του Μαξίμου.

Σε αυτό το κλίμα ήταν άλλωστε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης (εξαιρουμένου του Νίκου Αναστασιάδη) που επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι πριν από μία εβδομάδα ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητικό, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις που έγιναν από τους δύο ηγέτες.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει δηλώσει και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Είμαστε πλέον μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων» είχε τονίσει.

Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να θέσει άμεσα ζητήματα όπως η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς όπως έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα πρώτη προτεραιότητα είναι να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της και αυτό θα γίνει με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των συμφωνιών με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, για την Πέμπτη 29 Αυγούστου, έχει ως εξής:

  • Στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
  • Στις 13:00 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments