Οικονομία

Κριστίν Λαγκάρντ: “Υπερβολικός ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας”

Κριστίν Λαγκάρντ: “Υπερβολικός ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας”
Κριστίν Λαγκάρντ: "Να επανεξεταστεί ο στόχος γιατί ασκεί ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε"

Κριστίν Λαγκάρντ:Την πάγια θέση της για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα, αλλά με προσοχή, επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ως μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Συγκεκριμένα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: “Οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους εχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή”.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

“Θεμελιώδης στόχος η ανάπτυξη”, λένε στην κυβέρνηση

Στην περαιτέρω διεύρυνση και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμφώνησαν πριν από λίγες ημέρες, υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και το προεδρείο του ΟΕΕ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών και το ΟΕΕ, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα οικονομίας, θα ενισχύσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία, ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, μέσω των μελετών και των προτάσεών του.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, το προεδρείο του ΟΕΕ παρέδωσε στον κ. Σταϊκούρα τις προτάσεις του για μία σειρά θεμάτων, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως για τη φορολογία, τις επενδύσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, τα «κόκκινα» δάνεια και τον τραπεζικό τομέα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, «το οικονομικό επιτελείο έχει προτάξει ως θεμελιώδη στόχο την υψηλού ρυθμού οικονομική μεγέθυνση εντός πλαισίου πειθαρχημένων, υγιών και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και ευσταθούς τραπεζικού τομέα. Η προσέγγιση αυτού του στόχου έχει δρομολογηθεί να γίνει με την κίνηση της οικονομίας επί ενός ανοδικού, ενάρετου «σπιράλ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments