Οικονομία

«Ραβασάκια» από τις Τράπεζες – Έρχονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για κόκκινα δάνεια

«Ραβασάκια» από τις Τράπεζες – Έρχονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για κόκκινα δάνεια
Η απροθυμία των δανειοληπτών που έχουν κόκκινο δάνειο να ενταχθούν στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναγκάζει τις τράπεζες να εντείνουν τις πιέσεις.

Σχεδόν 3,5 μήνες πριν να λήξει η προθεσμία για την ένταξη των δανειοληπτών στην πλατφόρμα ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια κανένα δάνειο δεν έχει ρυθμιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχοντας και το πράσινο φως από την κυβέρνηση, θα χρησιμοποιήσουν ως μέσο πίεσης τους πλειστηριασμούς, προκειμένου να πιέσουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες έτσι ώστε να μπουν στην ρύθμιση.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ετοιμάζονται να αποσταλούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα περί τις 20.000 διαταγές πληρωμής, σε «κόκκινους» δανειολήπτες που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αποστέλλεται ένα σαφές μήνυμα προς προς τους δανειολήπτες, πως είτε γίνεται ρύθμιση του δανείου, είτε το ακίνητο βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Μάλιστα η διαταγές πληρωμών θα γίνεται για ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να έχει το δάνειο σε μεγάλη καθυστέρηση και παράλληλα να μην δείχνει πρόθεση ένταξης στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση που οι «κόκκινοι» δανειολήπτες δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα των τραπεζών, τότε θα ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν όρια ως προς την αξία των ακινήτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, από αυτούς που θα λάβουν το ραβασάκι, πάνω από οκτώ στους δέκα πληρούν τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να ενταχθούν στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πηγές από τις τράπεζες αναφέρουν ότι μεγάλη ευθύνη φέρουν κάποιοι δικηγόροι προτρέπουν τους δανειολήπτες να μην ενταχθούν στην ρύθμιση, αλλά να χρησιμοποιήσουν άλλες διόδους προστασίας της πρώτης τους κατοικίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ένταξη στο νόμο είναι μονόδρομος. Αν δεν το πράξουν αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό και χωρίς μάλιστα να υπάρχει η παραμικρή δικλείδα ασφαλείας και χωρίς όριο σε ό,τι αφορά την αξία του ακινήτου.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από τις 180.000 δανειολήπτες με κόκκινο στεγαστικό δάνειο το οποίο φέρει ως εγγύηση την 1η κατοικία, 120.000 – 130.000 μπορούν να ρυθμίσουν το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους κάνοντας χρήση των διατάξεων του νέου πλαισίου προστασίας.