Πολιτισμός

Όταν μας συστήθηκε ο Ρόι των Ρόβερς

Όταν μας συστήθηκε ο Ρόι των Ρόβερς
Το κόμικ που αφηγείται την αγωνιστική και εξωαγωνιστική δράση ενός ποδοσφαιριστή.

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου 1954 όταν στο εβδομαδιαίο περιοδικό κόμιξ “Tiger” έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο Ρόι των Ρόβερς, ο Βρετανός ποδοσφαιριστής που έπαιζε για την φανταστική ομάδα Μέλτσεστερ Ρόβερς. Ο ξανθός σέντερ φορ με το φαρμακερό σούτ λατρεύτηκε από μικρούς και μεγάλους, ενώ πολλά παιδιά στην Βρετανία ξεκίνησαν να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο διαβάζοντας τη σειρά κόμιξ.

Η σειρά αυτή, όπως μας ενημερώνει το sansimera ιδιαίτερα δημοφιλής στη Μεγάλη Βρετανία από το 1954, που πρωτοδημοσιεύτηκε, έως το 2001, που έριξε αυλαία. Στην Ελλάδα, κάποιες από τις περιπέτειες του ξανθομάλλη ποδοσφαιριστή δημοσιεύτηκαν στα νεανικά περιοδικά «Ζαγκόρ» (1971 -1972) και «Δυναμικό Αγόρι» (1975-83 και 1985-92).

Η σειρά ήταν δημιουργία του συγγραφέα Φρανκ Πέπερ (1910-1988) και του σχεδιαστή Τζο Καλκούν (1926-1987) και πρωτοεμφανίστηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό κόμιξ «Tiger» στις 11 Σεπτεμβρίου 1954. Ύστερα από 22 χρόνια φιλοξενίας στο «Tiger», η σειρά απέκτησε το δικό της περιοδικό, που πρωτοκυκλοφόρησε στις 22 Σεπτεμβρίου 1976.

Στην ακμή της κυκλοφορίας του, το «Roy of Rover» πουλούσε πάνω από 450.000 αντίτυπα εβδομαδιαίως. Παράλληλα, κυκλοφορούσαν ειδικά αφιερώματα του περιοδικού στις γιορτές και τις σχόλες. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 άρχισε η κάμψη και το 1993 το περιοδικό έγινε μηνιαίο, ενώ από το 1997 έως το 2001 οι περιπέτειες δημοσιεύονταν στο μηνιαίο αθλητικό περιοδικό του BBC «Match of the Day».

Ο βασικός ήρωας – Η ιστορία της ζωής του

Ο Ρόυ Ρέης (Roy Race) είναι ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής της Μέλτσεστερ Ρόβερς, αρχηγός, προπονητής, πρόεδρος και ιδιοκτήτης της, σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Ήταν παντρεμένος από το 1976 έως το 1995 με την Πένυ Λέιν, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Η σύζυγός του απεβίωσε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, όταν ο Ρόυ εργαζόταν ως προπονητής στην ιταλική ομάδα Monza. Σταθμούς στην καριέρα του Ρόυ Ρέης αποτέλεσαν η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του συλλόγου το 1975 και ο βαρύτατος τραυματισμός του το 1993, λόγω του οποίου αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση.

Ο Ρόυ Ρέης γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1938 και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Μέλτσεστερ στα 1954-55, κατόπιν εισήγησης του σκάουτερ του συλλόγου Alf Leeds. Σύντομα, το μεγάλο του ταλέντο οδήγησε στην καθιέρωσή του ως ενός από τους σπουδαιότερους σκόρερ της Α΄κατηγορίας Αγγλίας, ενώ το αριστερό του σουτ, αποκλήθηκε ο πύραυλος του Ρέης (Race’s Rocket), ύστερα από την εκπληκτική του απόδοση στον Τελικό του Ευρωπαϊκού κυπέλλου του 1970.

Ο Ρόυ Ρέης διέγραψε μια από τις μακροβιότερες καριέρες στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Κατάκτησε κάθε είδους τίτλο σε διασυλλογικό επίπεδο, ενώ υπήρξε και μέλος της Εθνικής Ομάδας της Αγγλίας. Το 1976 παντρεύτηκε τη γραμματέα του συλλόγου και κόρη του γενικού διευθυντή Μπεν Γκάλογουεϊ, Πένυ Λέιν, και ένα χρόνο αργότερα γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους Ρόυ τζούνιορ και Μελίντα.

Ένα ακόμη παιδί τους ήρθε στον κόσμο το 1982, το οποίο ονόμασαν Νταϊάνα, προς τιμή της πριγκίπισσας της Ουαλίας. Προηγουμένως, ο Ρόυ πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν άγνωστο, που αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι ήταν ένας παράφρων ηθοποιός. Ο Ρέης συνήλθε αρκετές εβδομάδες αργότερα και αφού είχε παραμείνει σε κώμα. Ύστερα από μια διαφωνία του με τον πρόεδρο της Μέλτσεστερ ο Ρέης αποχώρησε το 1983 για τη Walford Rovers αλλά πολύ γρήγορα επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Το 1986-87 αναγκάσθηκε να χτίσει από την αρχή το ρόστερ του συλλόγου, καθώς οκτώ παίκτες, μεταξύ των οποίων ο προστατευόμενός του Jimmy Slade, σκοτώθηκαν στο κρατίδιο Μπασράν, κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης. Η κατάκτηση του Littlewoods Cup του 1987 από τη Ρόβερς αφιερώθηκε στα οκτώ εκείνα θύματα της ομάδας. Το 1989-1990 ο Ρόυ εξακολουθεί να οδηγεί τη Μέλτσεστερ σε διακρίσεις, κατακτώντας το Κύπελλο Αγγλίας.

Η φήμη του σαν παίκτης-προπονητής έχει ξεπεράσει πια τα ευρωπαϊκά όρια, με αποτέλεσμα να δεχτεί πρόταση να αναλάβει για 5 χρόνια την τεχνική καθοδήγηση του Εθνικού συγκροτήματος των ΗΠΑ με αμοιβή 8 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία όμως απορρίπτει.

Αντιθέτως, το καλοκαίρι του 1992 δέχεται να αναλάβει την ευθύνη της Β΄Ομάδας της Αγγλίας, με την οποία κερδίζει ένα τετραεθνές τουρνουά, έχοντας σαν αντιπάλους τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Σεγκόβια. Στις 23 Μαρτίου του 1993 το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συντρίβεται και ο ίδιος τραυματίζεται βαρύτατα, με αποτέλεσμα να ακρωτηριασθεί το αριστερό του πόδι.

Μετά την ανάρρωσή του αναλαμβάνει προπονητής στη Monza, αλλά το 1995 μια ακόμη τραγωδία χτυπά την οικογένειά του, καθώς η σύζυγός του σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα. Ο Ρόυ, συντετριμμένος, εγκαταλείπει την προπονητική. Δυο χρόνια αργότερα επιστρέφει στη Μέλτσεστερ και τη βοηθά να αποφύγει τον υποβιβασμό στη Β΄κατηγορία. Τα έτη 1997-2001 ο Ρόυ Ρέης εμφανίζεται ως ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, με την κόρη του Μελίντα να κατέχει καίριο διοικητικό πόστο και το γιο του “Ρόκι” Ρέης να αγωνίζεται σαν σέντερ-φορ, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Συνολικά, ο Ρόυ Ρέης έλαβε μέρος σε 501 επίσημους αγώνες πρωταθλήματος με τη Μέλτσεστερ, από το 1954 έως το 1993 και σημείωσε 436 τέρματα. Επίσης, έπαιξε σε 21 αγώνες με τα χρώματα της Walford Rovers (1983), σκοράροντας 45 φορές. Με την Εθνική Ομάδα της Αγγλίας αγωνίσθηκε 43 φορές κατά το διάστημα 1963-1987 σημειώνοντας 52 τέρματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments