Πολιτισμός

Daniel Johnston: Έφυγε από τη ζωή o αγαπημένος τραγουδοποιός της αμερικανικής indie rock

Daniel Johnston: Έφυγε από τη ζωή o αγαπημένος τραγουδοποιός της αμερικανικής indie rock
Daniel Johnston: Πέθανε μετά από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 58 ετών ο εμβληματικός τραγουδοποιός της αμερικανικής indie rock σκηνής.

Daniel Johnston: Φτωχότερος είναι από σήμερα (12/9) ο κόσμος της αμερικανικής indie rock σκηνής, καθώς ο εμβληματικός τραγουδοποιός, Daniel Johnston, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη στο σπίτι του στο Χιούστον. Ο Johnston υπήρξε σημαντικός μουσικός και εικαστικός, ασκώντας επιρροή σε δύο γενιές μουσικών από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Ο γνωστός τραγουδοποιός ήταν επίσης γνωστός για τις μάχες που έδωσε με τα προβλήματα ψυχικής υγείας που τον συνόδευσαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ένας οργανισμός που ονομάζεται “Hi, How Are You Project” ιδρύθηκε από τους Gimbel και Courtney Blanton με την υποστήριξη του τραγουδοποιού και της οικογένειάς του. Ο οργανισμός πήρε το όνομά του από ένα από τα άλμπουμ του Johnston

Το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής του ηχογραφήθηκε και διαμοιράστηκε σε κασέτες, κυρίως τη δεκαετία του 1980, ενώ ο παιδικός τρόπος ερμηνείας του τον βοήθησε να αποκτήσει μεγάλο κοινό στον alternative χώρο, αλλά και να επηρεάσει σημαντικούς καλλιτέχνες. Δεν έπαιξε ποτέ τα παιχνίδια της μουσικής βιομηχανίας, δεν ασχολήθηκε με μάνατζερς και δημόσιες σχέσεις, ενώ και οι ηχογραφήσεις του ήταν πάντα απλοϊκές, χωρίς να τον ενδιαφέρουν πομπώδεις ερμηνείες και τεραστίων διαστάσεων παραγωγές.

Ο Johnston απέκτησε ακόμη μεγαλύτερο κοινό όταν μετακόμισε στο Τέξας, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός από το γεγονός ότι ο Kurt Cobain συνήθιζε να φοράει ένα μπλουζάκι με το εξώφυλλο του δίσκου “Hi Who Are You” του Johnston, ενώ συχνά ανέφερε πως ο δίσκος Yip/Jump Music είναι από τους αγαπημένους του. Η φήμη αυτή οδήγησε πολλές εταιρείες στο να συναγωνίζονται ποια θα υπογράψει τον Johnston, παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο ήταν έγκλειστος σε κλινική εξαιτίας των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Ο Daniel Johnston δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ιδιαίτερα εμπορικός, όμως συνέχιζε να κυκλοφορεί αξιόλογη μουσική, αλλά και να συμμετέχει σε διάφορα soundtracks. Η επίδραση που είχε στον underground χώρο μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή από τον δίσκο «The Late Great Daniel Johnston: Discovered Covered » όπου διασκευάζουν μουσική του καλλιτέχνες όπως οι Tom Waits, Beck, TV on the Radio, Eels, Death Cab for Cutie, Mercury Rev, The Flaming Lips.

Παρά την περιπετειώδη, συχνά παραβατική συμπεριφορά του, ο Johnston ηχογράφησε 17 άλμπουμ ενώ την περασμένη χρονιά είχε δηλώσει πως εργάζεται για ένα νέο δίσκο τον οποίο όμως δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει. Ο Johnston ήταν επίσης γνωστός ως καλλιτέχνης και συγγραφέας κόμικ βιβλίων.

Η είδηση του θανάτου του Johnston συνοδεύτηκε από μηνύματα πολλών καλλιτεχνών που απέτισαν φόρο τιμής στον τραγουδιστή. Beck, Judd Apatow και Ezra Furman, τον περιέγραψαν ως έναν από τους καλύτερους δασκάλους της indie. Ο ηθοποιός Elijah Wood έγραψε: «Τι ευγενικός, όμορφος θησαυρός. Τόσο λυπηρό που μας άφησε».

«Ο Daniel ήταν τραγουδιστής, τραγουδοποιός, καλλιτέχνης και φίλος. Αν και αγωνίστηκε με θέματα ψυχικής υγείας για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του, νίκησε την ασθένειά του μέσω της τέχνης και των τραγουδιών του», αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειάς του. «Ενέπνευσε αμέτρητους φανς, καλλιτέχνες και τραγουδοποιούς με το μήνυμά του ότι δεν έχει σημασία πόσο σκοτεινή είναι η μέρα που “ο ήλιος λάμπει πάνω μου” γιατί “η αληθινή αγάπη θα σε βρει στο τέλος”».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments