Οικονομία

Έτσι θα κλείσει η κυβέρνηση το Δημοσιονομικό κενό του 2020

Έτσι θα κλείσει η κυβέρνηση το Δημοσιονομικό κενό του 2020
Φοροελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.

Με φοροελαφρύνσεις, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή του φόρου υπεραξίας και ρυθμίσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, ο οποίος θα ενσωματώνει πακέτο ελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ (καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1 δισ. ευρώ).

Βέβαιη εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι θα επιτευχθεί το επόμενο έτος ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί πως ο στόχος για ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,0% το 2019 εμπίπτει εντός του εύρους των προβλέψεών του θεωρείται αισιόδοξος αλλά εφικτός. Υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται το +2,0% για το 2019, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020 θεωρείται μεν ιδιαίτερα απαιτητικός, αλλά με αφετηρία τον θετικό αντίκτυπο του 2019, είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος.

Το οικονομικό επιτελείο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού, μπαίνει στην «τελική ευθεία», με ημέρα ορόσημο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Προς εφαρμογή και τα μέτρα αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων με την 3ετή αναστολή σε φόρο υπεραξίας και ΦΠΑ στα νεόδμητα. Η κυβέρνηση μετέβαλε τον αρχικό σχεδιασμό της και η έκπτωση 40% των δαπανών από ενεργειακή-αισθητική ή λειτουργική αναβάθμιση θα μειώνει το φόρο και όχι το εισόδημα.

Πως κλείνει το δημοσιονομικό κενό το 2020

Το οικονομικό επιτελείο έχει στη φαρέτρα του έναν συνδυασμό μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα για την τόνωση των εσόδων και πρωτοβουλιών στο σκέλος των δαπανών. Ειδικότερα:

  • 1. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, χωρίς μείωση του αφορολογήτου ορίου. Το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • 2. Επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων σε 7.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Πρόκειται για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, ακόμα και στην Αττική, οι οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος.
  • 3. Βελτίωση του πλαισίου Golden Visa και παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις
  • 4. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.
  • 5. Τόνωση της ανάπτυξης από το πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2020.
  • 6. Υπεραπόδοση στα φετινά έσοδα
  • 7. Καθορισμός ρεαλιστικών οροφών δαπανών στον προϋπολογισμό.
  • 8. Εξοικονομήσεις με βάση την επισκόπηση δαπανών των υπουργείων.

Με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο αρμόδιος Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8% για το 2020. Σηματοδοτεί έτσι μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών.

Προβλέπει επίσης μείωση της ανεργίας (από το 17,4% στο 15,6%) και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των επενδύσεων (+13,4%), που αντανακλούν στην αύξηση των διαθεσίμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω της μείωσης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας. Συνολικά τα μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1200 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν δημοσιονομικά το 2020.

Το 2020 λαμβάνονται ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Με τις δράσεις αυτές εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για την μείωση της φορολογίας και την προώθηση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και για το τρέχον έτος), με την ταυτόχρονη διασφάλιση του συμφωνηθέντος κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός του 2020 θέτει τις βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016-2018, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές και δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο για την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια. Μια νέα κυβέρνηση εφαρμόζει μια καινούρια οικονομική πολιτική με την φιλοδοξία να θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments