Πολιτισμός

Joker: Η ιστορία του αγαπημένου κακού και οι ερμηνείες που άφησαν εποχή

Joker: Η ιστορία του αγαπημένου κακού και οι ερμηνείες που άφησαν εποχή
Joker: Η ιστορία πίσω από τον πιο διάσημο κακό του υπερηρωικού κινηματογράφου και οι ερμηνείες που μας άφησαν άφωνους.

Joker: Αν ρωτήσετε κάποιον που δεν γνωρίζει από ήρωες comics να σας πει έναν, το μυαλό του θα πάει σε πολλούς. Οι Batman, Superman, spiderman είναι μερικές επιλογές που θα του έρθουν στο μυαλό. Ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν μιλάμε για κακούς του υπερηρωικού σινεμά. Κανένας κακός, όσο καλοστημένος και αν είναι δεν μπορεί να ξεπεράσει τον χαρακτήρα του Joker. Τον αιώνιο αντίπαλο του Batman. Τον άνθρωπο που αν δεν υπήρχε, η ζωή του ανθρώπου νυχτερίδα θα ήταν μισή.

Η πρώτη εμφάνιση του Joker

Ο χαρακτήρας του Joker εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο σύμπαν της DC το 1940 σε ένα κόμικς του Batman. Τις περισσότερες φορές ο απόλυτος κακός παρουσιάζεται σαν ένας ψυχικά ασθενής serial killer με έντονα σημάδια σαδισμού. Φυσικά, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το σαρκαστικό του χιούμορ και το γέλιο του. Το πρώτο origin story που κυκλοφόρησε το 1951 στο τεύχος 168 της σειράς Detective Comics. Σε αυτή την ιστορία ο Joker εργάζεται σε  εργοστάσιο χημικών. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή  που αποφασίζει να γίνει ληστής και να κλέβει μέχρι να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια για να αποσυρθεί. Αρχικά υιοθετεί την ταυτότητα του κακοποιού Red Hood και στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τον Batman, βουτάει σε μια δεξαμενή με χημικά απόβλητα.

Η επαφή του με τα χημικά έκανε το δέρμα του άσπρο και τα μαλλιά του πράσινα. Το ατύχημα αυτό έγινε σε εργοστάσιο που έφτιαχνε τράπουλες, από όπου ο χαρακτήρας εμπνεύστηκε για να υιοθετήσει το νέο του όνομα, Joker. Αυτή η ιστορία αποτέλεσε τη βάση για το σενάριο που έφτιαξε ο Άλαν Μουρ στο «The Killing Joke», κατά πολλούς το καλύτερο comic για τον Joker που κυκλοφόρησε ποτέ. Η βασική αλλαγή που έκανε ο Μουρ, ήταν να παρουσιάζει τον Joker σαν έναν αποτυχημένο κωμικό που παράτησε τη δουλειά του στο εργοστάσιο, αλλά κανείς δεν γέλαγε με τα αστεία του.

Τα οικονομικά του ήταν σε τραγική κατάσταση και η γυναίκα του περίμενε το παιδί τους. Αυτό τον οδήγησε στην απόγνωση και σε μια συμμορία απατεώνων που οργάνωναν ληστείες δίνοντας κάθε φορά σε ένα μέλος τους τη μάσκα του Red Hood. Την μέρα της ληστείας η γυναίκα του ήρωά μας χάνει τη ζωή της από ηλεκτροπληξία στο σπίτι. Ένα ακόμα χτύπημα στη μοίρα του, που τελικά τον ρίχνει στην παράνοια.

Το ταξίδι Joker στην μεγάλη οθόνη

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δει τέσσερις ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τον ρόλο του φημισμένου κακού. Συγκεκριμένα το make up του Joker έχουν φορέσει από τον Τζακ Νίκολσον στην κλασική πια ερμηνεία του στην ταινία Batman (1989) του Τιμ Μπάρτον, τον οσκαρικό Χιθ Λέτζερ στον Σκοτεινό Ιππότη (2008) του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι τον εκκεντρικό Τζάρεντ Λέτο στο Suicide Squad (2016) του Ντέιβιντ Άιερ και πιο πρόσφατα, τον εύθραυστο και ανθρώπινο Χοακίν Φοίνιξ στο Joker (2019) του Τοντ Φίλιπς, ο Joker αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο πολυδιάστατους χαρακτήρες της ποπ κουλτούρας.

Τζακ Νίκολσον ο… πρώτος

Στην ταινία του Τιμ Μπάρτον, ο Τζακ Νίκολσον ενσαρκώνει τον ρόλο Jack Napier. Πρόκειται για έναν βετεράνο κακοποιό που πριν από πολλά χρόνια είχε δολοφονήσει τους γονείς του Batman μπροστά στα παιδικά του μάτια. Αυτό οδηγεί τον Batman να τον καταδιώκει για μια ζωή. Σε μια από τις συναντήσεις τους, ο δολοφόνος των γονιών του πέφτει σε μία δεξαμενή με χημικά. Ένας πλαστικός χειρουργός, επιχειρεί να διορθώσει το κατεστραμμένο πρόσωπο του Jack, χωρίς να καταφέρει τελικά και πολλά. Ο Τζακ Νίκολσον ήταν καταπληκτικός στον ρόλο του με την σκηνή που εμφανίζεται για πρώτη φορά ως Joker να είναι εντυπωσιακή.

Ο οσκαρικός Χιθ Λέτζερ

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να δούμε ξανά τον χαρακτήρα του Joker στην μεγάλη οθόνη. Ο Κρίστοφερ Νόλαν ετοιμαζόταν να φτιάξει τη δεύτερη ταινίας της τριλογίας του Batman. Για τον ρόλο του Joker επέλεξε τον Χιθ Λέτζερ παρά τις αντιδράσεις της εποχής. Οι όποιες γκρίνιες υπήρχαν επισκιάστηκαν από την καθηλωτική ερμηνεία του Λέτζερ. Για πολλούς η ψύχωση του με τον Joker έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να βάλει τέλος στη ζωή του.

Ο Λέτζερ ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου το οποίο και κέρδισε. Ωστόσο όταν έγινε η απονομή είχε ήδη φύγει από τη ζωή και δεν μπόρεσε να χαρεί για την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του. Η σκηνή με τον Batman στο αστυνομικό τμήμα είναι μια από τις καλύτερες του σαν Joker.

Ο αδιάφορος Τζάρεντ Λέτο

Μετά την ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ όλοι η ηθοποιοί θα έμπαιναν στην διαδικασία σύγκρισης. Αυτό που δεν φοβήθηκε την πρόκληση ήταν ο Τζέρντ Λέτο που δέχτηκε να παίξει τον Joker στην ταινία “Suicide Squad». Όσο η ταινία βρισκόταν στη διαδικασία γυρισμάτων κυκλοφορήσαν πολλές ειδήσεις για την προετοιμασία του Λέτο. Ωστόσο η προσέγγιση του στον ρόλο δεν άρεσε σχεδόν σε κανέναν, ενώ γενικότερα η ταινία ήταν μια απογοήτευση.

Ο πιο ανθρώπινος Joker του Χόακιν Φίνιξ

Για την τελευταία ταινία του Τοντ Φίλιπς δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά καθώς η ταινία παίζεται ακόμα στους κινηματογράφους. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η ταινία ξεφεύγει από τα υπερηρωικά κλισέ. Ο Χόακιν Φίνιξ μας χαρίζει μια καταπληκτική ερμηνεία που τον βάζει στο ίδιο επίπεδο με τους προκατόχους του. Ο Χοακίν Φοίνιξ, σε μια ερμηνεία ζωής, δίνει στον villant της DC, την πιο ουσιαστικά ανθρώπινη μορφή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments