Πολιτική

Ντοκουμέντο: 94.000.000 ευρώ έσοδα το ΠΑΣΟΚ μια χρονιά πριν την κρίση

Ντοκουμέντο: 94.000.000 ευρώ έσοδα το ΠΑΣΟΚ μια χρονιά πριν την κρίση
Η φωτογραφία από τον ισολογισμό του ΠΑΣΟΚ το 2009 δείχνει τον ισολογισμό του κόμματος πριν η Ελλάδα μπει στα μνημόνια.

Μια από τις πλέον “διάσημες” πολιτικές ατάκες- υποσχέσεις που είχαν ακουστεί είναι εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 “λεφτά υπάρχουν”. Και όπως φαίνεται και στη φωτογραφία- ντοκουμέντο από τα έσοδα που είχε το ΠΑΣΟΚ μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2009 τα 94 εκατομμύρια ευρώ συνηγορούσαν στην παραπάνω δήλωση.

Στη φωτογραφία- ντοκουμέντο από τον ισολογισμό του ΠΑΣΟΚ από 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009 το κόμμα είχε έσοδα από κρατική χρηματοδότηση, εισφορές (βουλευτές, μέλη και φίλοι) και δάνεια 94 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τόσα ήταν και τα έξοδά του. Συγκεκριμένα υπήρχε δανειοδότηση ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έσοδα από κρατική χρηματοδότηση 30 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα από εισφορές και λοιπά έσοδα.

Φαίνεται ότι με έναν τέτοιο ισολογισμό ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποιώντας την έκφραση “λεφτά υπάρχουν” κέρδισε τις εκλογές του 2009.

Βέβαια η ιστορία και η μετέπειτα πορεία της ελληνικής οικονομίας αποκάλυψε την τραγική οικονομικά κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα μας η οποία από τις 23 Απριλίου 2010 έμπαινε σε μνημονιακό καθεστώς.  Ωστόσο το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου τότε πρόεδρος του Πασοκ και μετέπειτα πρωθυπουργός, που έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια και άνοιξε την πόρτα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλεγε χαρακτηριστικά: “Ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις τού παρελθόντος.

Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν”. Πρόκειται για την α΄ παράγραφο της απάντησης του κ. Γ. Παπανδρέου σε ερώτηση περί του πού θα βρει τους πόρους να υλοποιήσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ στις 13/9/2009. Εκεί προέκυψε το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», πέριξ του οποίου έχουν ανασυρθεί κατά καιρούς διάφορες ερμηνείες από φίλους και αντιπάλους του πρώην πρωθυπουργού.

Τότε, ο κ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα χρημάτων που υπάρχουν τα 31 δισ. «ανείσπρακτων φόρων», «χαριστικές πράξεις, όπως ασφαλιστικές εισφορές στις τράπεζες, που έφτασαν τα 5 δισ.», περισσότερες από 400 Επιτροπές που δημιούργησε η κυβέρνηση του προκατόχου του κ. Καραμανλή με 2 δισ. Σε αυτά περιέλαβε και τα 6 δισ. χρεών που έχουν τα νοσοκομεία.

Στις 4 Οκτωβρίου 2009 το Πασόκ κερδίζει τις εκλογές με τον Γιώργο Παπανδρέου να απαριθμεί σειρά μέτρων για τις 100 πρώτες ημέρες. Υποσχέθηκε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και πάγωμα των τιμολογίων ΔΕΚΟ για ένα χρόνο. Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ. Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. Επίσης ανέφερε ότι είναι δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να μην υπάρξει «κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα» και μίλησε για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε τότε σαφώς ταχθεί και κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης, είχε προαναγγείλει διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom για την επανάκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΤΕ από το Δημόσιο. Ο κ. Παπανδρέου είχε, τέλος, προαναγγείλει έναν νέο εκλογικό νόμο «που θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες» και την αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, στις 23 Απριλίου 2010 και με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε: «Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments