Διεθνή

ISIS: Εκμεταλλεύθηκε την τουρκική εισβολή για να ανασυνταχθεί

ISIS: Εκμεταλλεύθηκε την τουρκική εισβολή για να ανασυνταχθεί
ISIS: Το Ισλαμικό Κράτος είχε προετοιμαστεί για να αντέξει τον θάνατο του ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

ISIS: Ανησυχία προκαλεί η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία αναφέρει πως το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύθηκε την τουρκική εισβολή για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε από ανεξάρτητο αμερικανικό οργανισμό, το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζεται για νέες επιθέσεις. Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται ότι το ISIS κατάφερε να εκμεταλλευθεί την τουρκική εισβολή και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας για να ανασυνταχθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την 6η Οκτωβρίου ότι θα απέσυρε περίπου 1.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ που ήταν ανεπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία. Έτσι άνοιξε το δρόμο για την Τουρκοκουρδική μάχη. Όλα αυτά ενώ οι κουρδικές δυνάμεις ήταν η αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίων των τζιχαντιστών. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δέχθηκε πολλές επικρίσεις ακόμα και από Ρεπουμπλικανούς, ενώ ο ασταθής στις αποφάσεις χαρακτήρας του τον έκανε να αλλάζει γνώμη, μέχρι να αποφασίσει να μείνει μια μικρή δύναμη στην Ανατολική Συρία για να προστατεύει τις πετρελαιοπηγές.

«Το ISIS εκμεταλλεύθηκε την τουρκική επίθεση και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων για να ανακτήσει δυνατότητες και πόρους στη Συρία και να ενισχύσει την ικανότητά του να σχεδιάζει επιθέσεις στο εξωτερικό», αναφέρει η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου, ανεξάρτητου οργανισμού αρμόδιου για τη διενέργεια εσωτερικών ερευνών στην πολυπλόκαμη αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

Επικαλούμενο την υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου (Defense Intelligence Agency, DIA), το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή προσθέτει ότι το ISIS θέλει να «αξιοποιήσει το κενό ασφάλειας» για να «στοχοθετήσει τη Δύση διότι θα έχει περισσότερο “χρόνο και χώρο” για να προετοιμάζει επιθέσεις και να υποστηρίζει τους 19 βραχίονές του σε διεθνές επίπεδο». Μακροπρόθεσμα, το ISIS «πιθανόν θα επιδιώξει να ανακτήσει τον έλεγχο ορισμένων κοινοτήτων στη Συρία και να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του σε διεθνές επίπεδο», αναφέρεται ακόμη στην έκθεση.

Δε θα επηρεάσει το ISIS ο θάνατος του Αλ Μπαγκντάντι

Ο θάνατος του επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, κατά τη διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων την 26η Οκτωβρίου δεν αναμένεται να εμποδίσει το ISIS να ανασυνταχθεί. Όπως τονίζεται στην έκθεση: «Σύμφωνα με τη DIA, το ISIS είχε προετοιμαστεί για να αντέξει τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι και αναμένεται να μπορέσει να “συνεχίσει τις επιχειρήσεις του, να διατηρήσει την παγκόσμια συνοχή του και να διατηρήσει τη σημερινή του θέση”».

Πλέον το ISIS «έχει ενεργοποιήσει πυρήνες εν υπνώσει για να πολλαπλασιάσουν τις επιθέσεις εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (ΣΔΔ), της κουρδοαραβικής συμμαχίας,  η οποία με αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εξεδίωξε την άνοιξη τους τζιχαντιστές από το «χαλιφάτο» που είχαν εγκαθιδρύσει το 2014 στα αχανή τμήματα της Συρίας και του Ιράκ που είχαν κυριεύσει.

Στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή διευκρινίζεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία συνεχίζουν να εξοπλίζουν τις ΣΔΔ, αλλά πλέον σταμάτησαν να τις εκπαιδεύουν. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, οι ΣΔΔ είχαν στις τάξεις τους περίπου 100.000 μαχητές, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments