Ελλάδα

Προσφυγικό: Πάνω από 7.000 αφίξεις στα νησιά το Νοέμβριο

Προσφυγικό: Πάνω από 7.000 αφίξεις στα νησιά το Νοέμβριο
Προσφυγικό: Συνολικά 7.049 αιτούντες άσυλο πέρασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου τον Νοέμβριο. Μειωμένες οι ροές την τελευταία εβδομάδα.

Προσφυγικό: Ανθρωπιστική κρίση χωρίς τέλος στα ελληνικά νησιά. Μόνο για το μήνα Νοέμβριο στα νησιά του βόρειου Αιγαίου πέρασαν συνολικά 7.049 αιτούντες άσυλο, δηλαδή 235 μετανάστες και πρόσφυγες ημερησίως. Από αυτούς, οι περισσότεροι από τους μισούς, και συγκεκριμένα 4.105 πέρασαν στη Λέσβο, 1.120 πέρασαν στη Χίο και 1.637 πέρασαν στη Σάμο.

Πάντως, την τελευταία εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου έως και τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου οι ροές εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το περασμένο διάστημα.

Στη Λέσβο πέρασαν 549 άτομα, στη Χίο 152 και στη Σάμο 252. Σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι σε όλο το βόρειο Αιγαίου δεν έχουν αναφερθεί αφίξεις. Σημειώνεται, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταφορά 20.000 ανθρώπων από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τις αρχές του 2020. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, προβλέπεται σταδιακά το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας στη Μόρια (Μυτιλήνη), στη ΒΙΑΛ (Χίος) και στο Βαθύ (Σάμος) και η δημιουργία αντίστοιχα στις περιοχές αυτές κλειστών δομών, που θα χρησιμοποιούνται ως Προαναχωρησιακά Κέντρα και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 5.000+ ατόμων η καθεμία.

Αντιδράσεις  για τις κλειστές δομές στα νησιά

Την ίδια ώρα, σφοδρές αντιδράσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών δομών μεταναστών, σε Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο και Λέρο. Οι δήμαρχοι των νησιών, με κοινή τους δήλωση, έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τα κυβερνητικά σχέδια για τη διαχείριση του προσφυγικού, καλώντας την κυβέρνηση να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, συντονιστής για το προσφυγικό, βρέθηκε στη Μυτιλήνη το Σάββατο και ανακοίνωσε τη θέση «Διαβολόρεμα» για την κατασκευή της νέας κλειστής δομής για μετανάστες χωρητικότητας έως 7.000 ατόμων. Πρόκειται για σημείο εντός μίας μεγάλης αντιπυρικής ζώνης και κοντά στο ΧΥΤΑ, στα γεωγραφικά όρια μεταξύ του δήμου Μυτιλήνης και του δήμου Δυτικής Λέσβου.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι η τοποθεσία -η οποία διοικητικά ανήκει στο δήμο Μυτιλήνης- δεν ανακοινώθηκε τελεσίδικα, ωστόσο στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, έγινε λόγος για έναρξη των εργασιών κατασκευής εντός της εβδομάδας.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο παρουσία δεκάδων κατοίκων, ο κ. Μουτζούρης ανέφερε πως κατά την επίσκεψή του ο κ. Στεφανής, ενημέρωσε για την απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευαστεί νέα κλειστή δομή και πως υπάρχει ήδη συμφωνία με ανάδοχο εταιρεία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της σύντομα. Το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, αποφάσισε την αντίθεσή του στη δημιουργία νέας δομής σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού, ενώ ο δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, πανέλαβε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση της διοίκησης αν γίνει πράξη η απόφαση της κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments