Διεθνή

Χουλουσί Ακάρ: “Δεχόμαστε μόνο δίκαιη μοιρασιά ενέργειας και πλούτου”

Χουλουσί Ακάρ: “Δεχόμαστε μόνο δίκαιη μοιρασιά ενέργειας και πλούτου”
Χουλουσί Ακάρ: "Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών" ανέφερε o υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Χουλουσί Ακάρ: Τα σχέδια της Τουρκίας για το Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο αποκάλυψε σε ομιλία του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. «Παράλληλα με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται με αποφασιστικότητά και οι ενέργειες στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο» ανέφερε ο Ακάρ, ενώ δεν δίστασε να αποκαλύψει όσα η Άγκυρα έχει ως στόχο να οδηγήσει τις εξελίξεις.

«Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε» ανέφερε στη συνέχεια ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν είναι απειλή εναντίον άλλων χωρών και υποστήριξε πως δεν αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου άλλων χωρών. «Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Λιβύη: Η κυβέρνηση της Τρίπολης έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία

Η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι μαζί με το «μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας» τίθεται σε ισχύ και το δεύτερο μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές για τη «στρατιωτική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα ασφαλείας».

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης είχε ήδη εγκρίνει από τις 5 Δεκεμβρίου τη συμφωνία, που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.  Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι «το μνημόνιο δεν αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο απειλή για τρίτες χώρες, και δεν προσβάλλει τα δικαιώματα και το δίκαιο τους».

Ανέφερε επίσης ότι αναμένει από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προσθέτοντας ότι η χώρα του λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη της τις απειλές κατά του ΝΑΤΟ, «με τον ίδιο τρόπο αναμένουμε και η Συμμαχία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς εμάς». Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu οι αποφάσεις θα δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης στις αρχές του 2020.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Τρίπολης.

«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. «Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments