Πολιτική

Προϋπολογισμός: Ψηφίζεται το βράδυ ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης

Προϋπολογισμός: Ψηφίζεται το βράδυ ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης
Προϋπολογισμός: Ολοκληρώνεται σήμερα η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020. Ονομαστική η ψηφοφορία.

Προϋπολογισμός: Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα κλείσει με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων. Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις εκλογές της 15ης Ιουλίου 2019. Μετά το πέρας της συζήτησης, την οποία θα κλείσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του καταλόγου των ομιλητών νωρίτερα του αναμενομένου, η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί και πριν τα μεσάνυχτα.

Ιδιαίτερα πιθανό είναι το ενδεχόμενο ανακοίνωσης ενός νέου θετικού μέτρου-έκπληξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ψηφίζεται απόψε το βράδυ στη Βουλή, αποτυπώνει την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής στην χώρα από τη Νέα Δημοκρατία. Η οικονομία και η υλοποίηση των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού στον συγκεκριμένο τομέα έχει αποδειχτεί το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση των επιδόσεων αυτών. Μάλιστα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο που θα δημοσιευθούν σήμερα.

Εφόσον υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, τότε δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει νέα θετικά μέτρα κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του Πρωθυπουργού θα οριστικοποιηθεί υπό το φως των στοιχείων αυτών και είναι πιθανό να συμπεριληφθούν μέτρα άμεσης υλοποίησης. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι όποιες εκπλήξεις του πρωθυπουργού θα κινούνται στη λογική της μείωσης των φορολογικών βαρών και συγκεκριμένα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης ή/και του τέλους επιτηδεύματος. Ωστόσο, αυτό δεν θα κινηθεί στη λογική διαγραφής για παράδειγμα της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενός μέτρου μόνιμου χαρακτήρα που θα σηματοδοτεί επιπλέον τη συνέχεια και συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στη φορολογία.

Ούτως ή άλλως, ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο πρώτος μετά από σχεδόν μία δεκαετία με τα βάρη να μειώνονται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την αύξηση των εσόδων να οφείλεται στην ανάπτυξη και γενικότερα τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να βάζουν την οικονομία σε νέα τροχιά, καθώς η ανάπτυξη το 2020 εκτιμάται πως θα κινηθεί σε διπλάσιο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,8%). Αυτά αναμένεται να τονίσει, άλλωστε, στην ομιλία του και ο πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή, ιδιαιτέρως θετικά ήταν τα μηνύματα που εισέπραξε ο κ. Μητσοτάκης από την Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή τους στη Φρανκφούρτη. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό και από τη συζήτηση προκύπτουν δύο βασικά κέρδη για την ελληνική πλευρά:

  • Πρώτον, η στήριξη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ελληνικό αίτημα για μείωση των στόχων αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Δεύτερον, η απόφαση της ΕΚΤ να αρθούν άμεσα οι περιορισμοί για την αγορά κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, το μέτρο πρόκειται να ισχύσει από το Φεβρουάριο του 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments