Διεθνή

Απόφαση σοκ για τα ΙΚΕΑ

Απόφαση σοκ για τα ΙΚΕΑ
ΙΚΕΑ: Αποζημίωση μαμούθ για το θάνατο δίχρονου αγοριού θα καταβάλει σε οικογένεια η σουηδική αλυσίδα επίπλων, ΙΚΕΑ.

ΙΚΕΑ: Αποζημίωση ύψους 46 εκατομμυρίων δολαρίων θα καταβάλει η σουηδική αλυσίδα επίπλων ΙΚΕΑ στους γονείς ενός δίχρονου αγοριού, το οποίο σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από μία συρταριέρα της εταιρείας το 2017, στην Καλιφόρνια. Το συγκεκριμένο μοντέλο επίπλου ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και είχε ανακληθεί μετά το θάνατο και άλλων παιδιών.

Από τότε η αλυσίδα προειδοποιεί τους γονείς να στηρίζουν στον τοίχο τις συρταριέρες της εταιρείας.

Ο νέος διακανονισμός ανακοινώθηκε από τον δικηγόρο των Joleen και Craig Dudek, των οποίων ο γιος τους, σκοτώθηκε το 2017. Σημειώνεται, ότι το 2016, η εταιρεία είχε προχωρήσει σε διακανονισμό ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων και με τρεις ακόμη οικογένειες, των οποίων τα παιδιά σκοτώθηκαν από έπιπλα που είχαν ανατραπεί. Οι Dukek κατέθεσαν αγωγή εναντίον της ΙΚΕΑ το 2017, σε δικαστήριο της Πενσυλβάνια, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της αντιπροσωπείας της αλυσίδας στη Βόρειο Αμερική, υποστηρίζοντας ότι ο κατασκευαστής της σειράς επίπλων Malm, γνώριζε ότι είναι εύκολο να ανατραπούν και δεν είχε προειδοποιήσει τους πελάτες για την αστάθεια του συγκεκριμένου σχεδίου.

Η εταιρεία αρχικά είχε προσφέρει δωρεάν σετ με στηρίγματα σε εκατομμύρια πελάτες της, ωστόσο τον Ιούνιο του 2016 ανακάλεσε εντελώς το μοντέλο.

Οι Dudeks δήλωσαν ότι αγόρασαν τη συρταριέρα το 2008 και δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την ανάκληση. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου 2017, όταν ο Craig Dudek πήγε στο δωμάτιο του μικρού γιου του και αντίκρισε τον μικρό Jozef παγιδευμένο κάτω από το έπιπλο βάρους 32 κιλών. Το αγοράκι πέθανε αργότερα την ίδια μέρα από ασφυξία που προκάλεσε η πίεση που δέχθηκε στο λαιμό του.

Εκπρόσωπος των ΙΚΕΑ ανέφερε: «Αν και κανένας διακανονισμός δεν μπορεί να αλλάξει τα τραγικά γεγονότα που μας έφεραν εδώ, για χάρη της οικογένειας και όλων των εμπλεκομένων, είμαστε ευγνώμονες που αυτή η δικαστική διαμάχη έφτασε στο τέλος της». Οι Dudeks σκοπεύουν να δωρίσουν το ένα εκατομμύριο δολάρια από το ποσό που θα λάβουν σε τρεις οργανώσεις, οι οποίες ασχολούνται με την ασφάλεια προϊόντων και τους καταναλωτές.

Το θέμα μάλιστα έχει πάρει μεγάλη διάσταση με τα μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα να κάνουν τη δική τους αναφορά στο περιστατικό.

“Η ΙΚΕΑ θα πληρώσει 46 εκατομμύρια δολάρια σε γονείς μικρού παιδιού που έχασε τη ζωή του από συρταριέρα” αναφέρουν οι “New York Times” και τονίζουν πως “από το 2011, τουλάχιστον άλλα πέντε παιδιά σκοτώθηκαν όταν διάφορα μοντέλα επίπλων ανατράπηκαν ενώ 91 παιδιά είχαν τραυματιστεί πριν από το θάνατο του Jozef”. Τον ίδιο τίτλο χρησιμοποιεί με τη σειρά του και το CNN , το οποίο τονίζει πως “πρόκειται για το μεγαλύτερο διακανονισμό αποζημίωσης για παιδικό θάνατο στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με δικηγόρους”. “Η ΙΚΕΑ έφτασε σε διακανονισμό με ένα ζευγάρι από την Καλιφόρνια, της οποίας το παιδί έχασε τη ζωή του από έπιπλο της εταιρείας” σημειώνει το “People” και καταλήγει πως “δεν είναι η πρώτη φορά που παιδί χάνει τη ζωή του από έπιπλο της συγκεκριμένης αλυσίδας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments