Ελλάδα

Πόρισμα – Καταπέλτης για τη φωτιά στη Σιδηρούντα Χίου

Πόρισμα – Καταπέλτης για τη φωτιά στη Σιδηρούντα Χίου
Είχε χαρακτηριστεί ως το "Μάτι της Χίου" με τους εγκαυματίες και τους κατοίκους να έχουν καταθέσει αγωγές και μηνύσεις.

Μετά το έκδηλο ενδιαφέρον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χίου ξεπαγώνει από τις δικαστικές αρχές η έρευνα για τη φονική πυρκαγιά της 25ης Αυγούστου του 2016, στη Σιδηρούντα Χίου, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και τον βαρύτατο τραυματισμό τριών ακόμη κατοίκων της περιοχής.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου ανετέθη η σύνταξη πραγματογνωμοσύνης στον Δημήτρη Λιότσιο, αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος και συντάκτη του πορίσματος σχετικά με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. (σ.σ. Παρότι, όμως, ο πραγματογνώμονας ολοκλήρωσε τη δουλειά του η δικαιοσύνη ακόμη να πράξει τα δέοντα).

Ο αξιωματικός του ΠΣ Δημήτρης Λιότσιος

Το ιστορικό της υπόθεσης

Συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα της 25ης Αυγούστου του 2016, πλησίαζε όλο και πιο απειλητικά στο χωριό Σιδηρούντα. Έχοντας περάσει περισσότερες από τέσσερις ώρες από την έναρξη της πυρκαγιάς, οι κάτοικοι του χωριού έμειναν χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό και να ταλαιπωρούνται με εμφανή πλέον τα προϊόντα της καύσης.

Δηλαδή έντονος πυκνός καπνός και καύτρες κυριαρχούσαν στην ατμόσφαιρα , γεγονός που προκάλεσε πανικό τόσο στους κατοίκους όσο και στους υπευθύνους που βρισκόταν στο χωριό. Ειδικότερα από τη στιγμή που το μέτωπο της πυρκαγιάς έφτασε και πέρασε μέσα από τη Σιδηρούντα, λόγω των ακαθάριστων εκτάσεων τόσο μέσα όσο και πέριξ του χωριού, ήταν δύσκολο να κατασβηστεί.

Επιπροσθέτως, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, η μη ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών , η μη έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων , ο ανύπαρκτος συντονισμός των φορέων (σ.σ. δεν συνεδρίασε καν το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο που προβλέπεται από τον νόμο), καθώς και η σωρεία παραλείψεων συνετέλεσαν συνδυαστικά στην πρόκληση πανικού και κατ’ επέκταση στην άτακτη φυγή των κατοίκων , και τελικά στο θανάσιμο τραυματισμό μιας γυναίκας, καθώς και άλλων τριών ατόμων, που υπέστησαν βαριά εγκαύματα εξαιτίας της πυρκαγιάς κατά την έξοδο τους από το χωριό.

Την κριτική αυτή και τις κατηγορίες για ολιγωρία απορρίπτουν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δηλώνουν ότι έπραξαν ότι ήταν δυνατό. Συμφώνα με πληροφορίες το πόρισμα θα κατατεθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές εντός του Ιανουαρίου και αναμένεται άμεσα να ασκηθούν διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου….

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments