Ελλάδα

Αμβλώσεις: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα – Όλα τα στοιχεία

Αμβλώσεις: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα – Όλα τα στοιχεία
Αμβλώσεις: Στην Ελλάδα η νομιμοποίηση των αμβλώσεων -ώς τη 12η εβδομάδα κύησης- κατοχυρώθηκε με τον νόμο 1609 του 1986, που θεωρήθηκε βασική κατάκτηση του φεμινιστικού κινήματος, έπειτα από δεκαετίες απαγορεύσεων.

Η διαφήμιση- πρόκληση στο ΜΕΤΡΟ για τις αμβλώσεις προκάλεσε τεράστιο σάλο ενώ δίχασε και το διαδίκτυο με τους περισσότερους να κατακρίνουν την διαφήμιση. Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να «κατεβάσει» σήμερα Τρίτη τις αφίσες, μετά και από την εντολή που δόθηκε απ;o το υπουργείο Μεταφορών. Ο υπουργός κάλεσε, μάλιστα, τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να δώσει εξηγήσεις για την καμπάνια που προκάλεσε τόσο μεγάλες αντιδράσεις στους πολίτες.

 

Η καμπάνια έγινε με πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αφήστε με να ζήσω» και έγραφαν: «Ήξερες ότι από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή». Στο κάτω μέρος της αφίσας, αναγραφόταν: «Διάλεξε τη Ζωή. Κίνημα υπέρ της Ζωής».

Ωστόσο η υπόθεση αυτή έφερε στο προσκήνιο ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα αυτό των αμβλώσεων. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και του Ινστιτούτου Guttmacher, κατά το χρονικό διάστημα 2010 έως 2014 πραγματοποιήθηκαν -σε παγκόσμιο επίπεδο- περίπου 56 εκατομμύρια αμβλώσεις ετησίως, ενώ το 15% των εγκύων της ίδιας περιόδου επέλεξαν τη διαφυγή που προσφέρει η άμβλωση. Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2017 υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κάποιες έρευνες εμφάνιζαν τον ετήσιο αριθμό αμβλώσεων να αγγίζει τις 150.000, εκ των οποίων το 25% να αφορά κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών. Ωστόσο αυτά τα στοιχεία δεν επιβεβαιώθηκαν.  Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2012, η Ελλάδα «έχει» 17.000 περίπου αμβλώσεις και 100.000 γεννήσεις.

Η πλειοψηφία των γυναικών που καταφεύγουν στην άμβλωση πηγαίνουν σε ιδιωτικά ιατρεία, ενώ το κόστος ξεκινά από 350 ευρώ. Έτσι δεν υπάρχει σαφή εικόνα για το σύνολο των εκτρώσεων στην Ελλάδα αφου τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται στα δημόσια νοσοκομεία. Ενώ το παραπάνω κόστος ανεβαίνει στις ιδιωτικές κλινικές που καταλήγουν εκείνες οι γυναίκες που δεν καλύπτονται από ασφάλιση. Έτσι το κόστος ανέρχεται πολύ πιο πάνω από 350 ευρώ ανάλογα με την εβδομάδα της κύησης.

Για τους ασθενείς που καλύπτονται από ασφάλιση , οι επιβαρύνσεις αφορούν μέρος του κόστους εγχείρισης (συνήθως μεταξύ € 10 και € 100), συνταγογράφησης φαρμάκων και ιατρικής επίσκεψης.

Το 1983, στην Ελλάδα πραγματοποιείται μια δυναμική εκστρατεία και ένας εντυπωσιακός αγώνας για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη χώρα, µε πρωτοβουλία της Αυτόνομης Κίνησης Γυναικών. Μια ομάδα 500 γυναικών υπέγραψαν ότι είχαν κάνει µία ή περισσότερες εκτρώσεις, παρά την αντίθετη νομοθεσία. Από αυτές, 7 κλήθηκαν σε ανάκριση, γεγονός που πυροδότησε τα φεμινιστικά αισθήματα, και οδήγησε σε διαμαρτυρία στα Προπύλαια, με τα χαρακτηριστικά συνθήματα “Έξω οι νόμοι από το κορμί µας” και “Όλες είμαστε παράνομες”.

Στην Ελλάδα η νομιμοποίηση των εκτρώσεων -ώς τη 12η εβδομάδα κύησης- κατοχυρώθηκε με τον νόμο 1609 του 1986, που θεωρήθηκε βασική κατάκτηση του φεμινιστικού κινήματος, έπειτα από δεκαετίες απαγορεύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική νομοθεσία τόσο του νόμου για τις αμβλώσεις όσο και για άλλα θέματα ισότητας ήταν επιβεβλημένη από το Σύνταγμα του 1975.

Επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου μετά το 1981 πέρασαν συνολικά 14 νόμοι που αφορούσαν ζητήματα ισότητας. Ο νόμος για τις αμβλώσεις ήταν ο τελευταίος. Και παρά την αγωνία πολλών υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε, οι οποίοι φοβόντουσαν ρήξη με την Εκκλησία, σημαντική ήταν η βοήθεια που παρείχε στην κυβέρνηση η Μαργαρίτα Παπανδρέου η οποία ήταν πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος.

Στην Ελλάδα η έκτρωση επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει την έκτρωση (τεχνητή διακοπή της κύησης) μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο, με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση
  • Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού
  • Εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί.
  • Χωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό (στην περίπτωση αυτή ο όρος “έκτρωση” χρησιμοποιείται σε διακοπή που επισυμβαίνει πριν την 24η εβδομάδα). Επίσης σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση έκτρωσης εμβρύου με αποδεδειγμένες σοβαρές δυσλειτουργίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments