Διεθνή

Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: Διέρρευσε το προσχέδιο – Ορίζει την απόσυρση όλων από τη χώρα

Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: Διέρρευσε το προσχέδιο – Ορίζει την απόσυρση όλων από τη χώρα
Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: Το ρωσικό πρακτορείο TASS έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας κυβέρνησης στη Λιβύη.

Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: Άμεση, μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων περιλαμβάνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της αυριανής διάσκεψης, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε. Όπως προκύπτει από την εσωτερική έκθεση, το τελικό ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας. Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, βάσει δημοσιευμάτων του λιβυκού Τύπου, θα ζητείται δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Θα ζητά, επίσης, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τερματισμό όλων των συγκρούσεων, απόσυρση των βαρέων όπλων και διάλυση των των ένοπλων ομάδων.

Επίσης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γάσαν Σαλάμε, δήλωσε πως η Λιβύη «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη», σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κάθε ξένη ανάμειξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης», δήλωσε αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός, με πρωτοβουλία Ρωσίας και Τουρκίας: «Ομως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμειξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης» του Βερολίνου, πρόσθεσε.

Αναλυτικά το προσχέδιο

“Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη”, αναφέρει το έγγραφο. “Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, προσθέτει.

Επίσης, οι συμμετέχοντες “παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών”. Το έγγραφο υπογραμμίζει “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.

“Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL”, προσθέτει το έγγραφο. Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.

Η θέση του ΟΗΕ

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γάσαν Σαλάμε δήλωσε πως η Λιβύη «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη», σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, παραμονή της διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο για να επιχειρηθεί να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση. «Κάθε ξένη ανάμειξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης» δήλωσε ο Σαλάμε, αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή στη Λιβύη έπειτα από πρωτοβουλία της Μόσχας και της Άγκυρας.

«Όμως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης» στη γερμανική πρωτεύουσα, διαβεβαίωσε. Στο Βερολίνο θα συναντηθούν αύριο, Κυριακή, οι ηγέτες παγκόσμιων δυνάμεων και χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη κυρίως για να «σταθεροποιήσουν την κατάπαυση του πυρός». «Επειδή σήμερα έχουμε απλώς μια εκεχειρία», εξήγησε ο Σαλάμε. «Θέλουμε να την μετατρέψουμε σε μια αληθινή κατάπαυση του πυρός με παρατηρητές, διαχωρισμό (σ.σ.: των δύο αντίπαλων στρατοπέδων), αναδιάταξη των βαρέων όπλων (έξω από τις αστικές ζώνες) κλπ.». «Πρέπει αυτή η εκεχειρία να αντέξει», επέμεινε.

Οι δύο αντίπαλοι στη λιβυκή σύγκρουση, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ο Χαλίφα Χάφταρ, είναι προσκεκλημένοι στο Βερολίνο, όμως ο Σαλάμε «δεν πιστεύει» ότι μπορεί να συνάψουν κάποια συμφωνία στη διάρκεια της διάσκεψης. Σύμφωνα με τον Σαλάμε, οι αρχηγοί κρατών που θα μετάσχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να υπογραμμίσουν πως στηρίζουν την επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας μέσω μιας διαλιβυκής συνάντησης που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα στη Γενεύη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments