Οικονομία

Κτήμα Τατοΐου: Ξαναζεί το μεγαλείο του 1900 – Πότε ξεκινούν οι επενδύσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ

Κτήμα Τατοΐου: Ξαναζεί το μεγαλείο του 1900 – Πότε ξεκινούν οι επενδύσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ
Κτήμα Τατοΐου: Το πρώην Βασιλικό Κτήμα ετοιμάζεται για να ζήσει και πάλι την "ατμόσφαιρα του 1900". Προβλέπεται σχέδιο ανάπλασης με τρεις βασικούς πυλώνες: Μουσειακός, Φιλοξενία και Εστίαση, Αγροτουρισμός.

Κτήμα Τατοΐου:  Σαράντα επτά στρέμματα σπάνιας φυσικής ομορφιάς, κτίρια εγκαταλελειμμένα αλλά γεμάτα από ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, χιλιάδες πολυτελή αντικείμενα και άλλα τόσα άγνωστα, όλα ανυπολόγιστης αξίας, συνυπογράφουν το σκηνικό στο ιστορικό κτήμα Τατοΐου.

Το πρώην Βασιλικό Κτήμα ετοιμάζεται για να ζήσει και πάλι την “ατμόσφαιρα του 1900”. Ήταν η χρυσή εποχή που η μεγαλοπρεπής έπαυλη χρησίμευε ως θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας.

Το φιλόδοξο σχέδιο βιωσιμότητας του Ανακτόρου και του Κτήματος, μετά και από την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περιλαμβάνει επενδύσεις αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ, με ευρωπαϊκά κονδύλια και πόρους που θα προέλθουν από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 Παράλληλα, αρκετοί Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν οικονομικά, ώστε να αναβιώσει το συντομότερο δυνατό το ιστορικό αυτό Κτήμα των 47 χιλιάδων στρεμμάτων, όπου σήμερα βρίσκεται εγκαταλειμμένο στο έλεος της τύχης του. Οι βασικοί πυλώνες που θα αναπτυχθεί το σχέδιο ανάπλασης του Κτήματος είναι τρεις: Μουσειακός, Φιλοξενία – Εστίαση και Αγροτουρισμός.

Πρώτος πυλώνας σχεδίου: Μουσειακός

Το πρώτο βήμα θα γίνει από το κεντρικό κτίριο των Ανακτόρων, που θα μετατραπεί σε Μουσείο και θα αναβιώσει την «ατμόσφαιρα του 1900». Το όνομα του γραφείου που θα υλοποιήσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Την ίδια στιγμή, εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων εκπονεί ήδη, μελέτη βιωσιμότητας, με την οποία θα υποδεικνύει του τρόπους ανεύρεσης πόρων, από τους οποίους θα συντηρείται το Κτήμα. Οι εξειδικευμένοι μελετητές συμπεραίνουν ότι τα έσοδα μπορούν να έλθουν από το ξενοδοχείο, το εστιατόριο κι άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και τα αμπέλια, το τυροκομείο κ.λπ. Το μελετητικό γραφείο που θα αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου των Ανακτόρων, θα επιλεγεί ανάμεσα από 8 συνολικά γραφεία που υπέβαλαν τις αρχιτεκτονικές τους προτάσεις. Τόσο η μελέτη για την αναβίωση του Ανακτόρου, όσο και η μελέτη βιωσιμότητας του Κτήματος, θα παραδοθούν έως το τέλος του 2020, έτσι, ώστε το 2021 να τοποθετηθούν οι «σκαλωσιές» για να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Το εναρκτήριο σήμα, έδωσε, τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ανέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού το συντονισμό του εμβληματικού αυτού έργου.

Δεύτερος πυλώνας σχεδίου: Φιλοξενία και εστίαση

Η δεύτερη ενότητα αναπτύσσεται, με επίκεντρο τη φιλοξενία και την εστίαση. Υπάρχουν σχέδια για να λειτουργήσει ξενοδοχείο μπουτίκ 8 δωματίων, σε ένα από τα 40 κτίρια του Κτήματος, που κάποτε λειτουργούσε επίσης ως ξενοδοχείο. Αλλά και στα μαγειρεία του Ανακτόρου, θα λειτουργήσει εστιατόριο, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τομέα του φαγητού. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αναψυχή είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό υπάρχουν σχέδια, για να λειτουργήσει ακόμη ένας ιππικός όμιλος, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να κάνουν βόλτα με άλογα, αλλά και με τρενάκια, ενώ σκέψεις υπάρχουν επίσης, για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ και γηπέδων τένις.

Τρίτος πυλώνας σχεδίου: Αγροτουρισμός

Ο τρίτος και πολύ σημαντικός τομέας, είναι ο αγροτουρισμός. Προβλέπεται δηλαδή πλήρης αξιοποίηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής με βιολογικό τρόπο. Μέσα στο κτήμα υπάρχουν 900 ρίζες ελιές, καθώς και φρούτα και λαχανικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρασκευαστούν μαρμελάδες και γλυκά, τα οποία θα πωλούνται μέσα στο Κτήμα. Επιπλέον, σχέδια υπάρχουν για να επαναλειτουργήσει το τυροκομείο και το οινοποιείο, καθώς υπάρχουν αμπελώνες, που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα, για να «αναστηθούν». Οι οινικές ενώσεις που έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για να αναβιώσουν τους αμπελώνες, υπολογίζουν, ότι από τη στιγμή που θα τους αναλάβουν, τρία χρόνια μετά, θα μπορούν να παράγουν κρασί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Κτήμα Τατοΐου, που το 2003 περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο, ελέγχεται από τέσσερα Υπουργεία: Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και επτάα φορείς του Δημοσίου: Από το Δασαρχείο, τους Δήμους Διονύσου και Πάρνηθας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφέρεια Αττικής, μέχρι την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Το γεγονός ότι όλοι αυτοί χρειάζεται να υπογράψουν κάθε φορά που πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, αλλά και το «ταμπού» των Ελλήνων για τη Βασιλεία και τους Βασιλείς, ήταν οι βασικοί λόγοι της επενδυτικής «αδράνειας», που οδήγησαν στην εγκατάλειψη, το ιστορικό αυτό κτήμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments