Πολιτική

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: “Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα”

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: “Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα”
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Δείτε τις πρώτες δηλώσεις της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου - Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, βρέθηκε στο ΣτΕ για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, βρέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ανακοινώσει στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Λίγα λεπτά νωρίτερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε φτάσει και η αντιπροσωπεία της Βουλής με τους αντιπροέδρους.

«Αξιότιμη κα Πρόεδρε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βούλης και επειτα από σχετική ομότιμη απόφαση του Κοινοβουλίου, έχω την τιμή να σας ανακοινώσω την εκλογή σας στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρόταση της ΚΟ ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έτυχε ευρύτατης αποδοχής 261 ψήφων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι η ψηφοφορία στην ολομέλεια επικυρώνει την «ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας».

Από την πλευρά της η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είπε:

«Σας ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα που μου μεταφέρετε και τα ευγενικά λόγια που το συνοδεύετε. Παρακαλώ να διαβιβάσετε τις ευχαριστίες μου για την τιμή. Δεσμεύομαι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα και σε συνεργασία με Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας μεγίστη δυνατή συναίνεση, εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας».

«Η χώρα μας ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου και από πολλά χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής είναι η η διασφάλιση εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Δεν παραγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών και η συνεπακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, η υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και οι κάθε είδους ανισότητες και αποκλεισμοί, η αντιμετώπιση των οποίων υπερβαίνει τα όρια των κρατών και απαιτεί διεθνή συνεργασία.

Ιδιαίτερα για τη χώρα μας η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η προστασία των αδυνάμων αποτελούν προτεραιότητες. Η κινητοποίηση και η συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού, η βελτίωση της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αποτελούν παράγοντες για την επίτευξη των στόχων αυτών

Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως αυτά περιγράφονται στο Σύνταγμα και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Μια κοινωνία που επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει προκλήσεις του παρόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Διαβεβαιώνω ότι δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του Συνταγματικού μου ρόλου», κατέληξε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Νωρίτερα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους υπέρ στη Βουλή των Ελλήνων

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού έλαβε 261 ψήφους υπέρ, ενώ 33 βουλευτές ψήφισαν παρών.  Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κα Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, Τρ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλένιος οι δύο τελευταίοι για λόγους υγείας. Ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Συρμαλένιος γνωστοποίησαν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κυρία Σακελλαροπούλου. Επίσης απουσίαζε η κ. Αδάμου από το ΜΕΡΑ 25.

Σημειώνεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments