Ελλάδα

Μεταναστευτικό κλειστές δομές: Αυτά αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του υπουργού με τους δημάρχους Βορείου Αιγαίου

Μεταναστευτικό κλειστές δομές: Αυτά αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του υπουργού με τους δημάρχους Βορείου Αιγαίου
Μεταναστευτικό κλειστές δομές: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και των δημάρχων των νησιών Λέσβου, Σάμου, Χίου για το μεταναστευτικό ζήτημα. Συμμετείχε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μεταναστευτικό κλειστές δομές: Βράζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που συνεχίζουν να ταλανίζονται από το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα σε βήματα κατευνασμού των τοπικών κοινωνιών και συζήτησε μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος με τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, αλλά και τους δημάρχους των νησιών, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης κλειστών δομών αλλά να διαφωνούν όσον αφορά στο μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Νότης Μηταράκης έκανε λόγο για δικαιολογημένη αγωνία και αγανάκτηση των πολιτών.

«Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τους οποίους συναντήθηκα και τις προηγούμενες ημέρες στις συναντήσεις μου στη Μυτιλήνη και στη Σάμο. Θεωρούμε ότι είναι δικαιολογημένη η αγωνία και την αγανάκτηση των πολιτών. Πράγματι η χώρα μας αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική κρίση και αυξημένες ροές μέσα στο 2019» είπε ο κ. Μηταράκης, παραδεχόμενος παράλληλα ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα camps των νησιών «έχει ξεφύγει» με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο βάρος στις τοπικές κοινωνίες.

«Βρήκαμε πάρα πολλά σημεία που συμφωνούμε. Συμφωνούμε ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση των ροών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου, η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών, ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών» τόνισε επίσης ο κ. Μηταράκης. «Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών. Αυτά θα τα βάλουμε προτεραιότητες τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες, με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους. Υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν και κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους» σημείωσε.

Ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, πως στόχος της κυβέρνησης είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνεται να βοηθάει στον περιορισμό των ροών.

Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης δήλωσε: «Περιμένουμε απτά παραδείγματα και απτές εξαγγελίες τις επόμενες τρεις – τέσσερις ημέρες. Μετά από αυτό μπορούμε να συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη και του ομιλούντος και όλων και περιμένουμε δείγματα -τι θα γίνει- για να αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη».

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Φυσιολογική η αγανάκτηση των νησιωτών»

Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση στην ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «φυσιολογική» την αγανάκτηση των νησιωτών για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως με τη σύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής και Ασύλου θα υπάρξουν σύντομα απτά δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής ώστε να ανακουφιστεί η κοινωνία. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες και είπε πως είναι προφανές πως το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που ακουμπά τις πιο ευαίσθητες χορδές και των τοπικών κοινωνικών αλλά και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, εξήγησε, η επικοινωνία της κεντρικής κυβέρνησης με τους Δήμους και την Περιφέρεια θα πρέπει να είναι διαρκής. «Δεν αρκεί να λέγεται ότι γίνεται κατανοητή η ένταση και ο πόνος που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά θα πρέπει πρωτίστως να απαντάμε με έργα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απεργίες και κινητοποιήσεις στα νησιά:

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες στη Μυτιλήνη η κινητοποίηση για το προσφυγικό που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας». Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων έκλεισαν, ενώ και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Μυτιλήνης αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη της κινητοποίησης. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, είχε καλέσει με επιστολή του τα δεκαπενταμελή συμβούλια των σχολείων να στηρίξουν με την παρουσία τους τη συγκέντρωση με αποτέλεσμα τη μειωμένη προσέλευση των μαθητών στα σχολεία. Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησε και η ΑΔΕΔΥ του νησιού, προκειμένου να συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη διαμαρτυρία.

Με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας», πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση στη Χίο, με αίτημα τη δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών και την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα. Το σύνθημα «θέλουμε πίσω τη ζωή μας» κυριάρχησε στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου, με κύριο αίτημα την άμεση μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων στην ενδοχώρα. Ομιλητές ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέκος Λυμπέρης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρινιώτη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Σταμάτης Φιλιππής και τέλος ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments