Ελλάδα

Εποχική γρίπη νεκροί: Νεκρό και ένα 4χρονο αγοράκι – Μέτρα προφύλαξης [vid]

Εποχική γρίπη νεκροί: Νεκρό και ένα 4χρονο αγοράκι – Μέτρα προφύλαξης [vid]
Εποχική γρίπη νεκροί: Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Ο ΕΟΔΥ συνιστά προσοχή.

Εποχική γρίπη νεκροί: Τα κρούσματα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας το τελευταίο διάστημα, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να βρίσκεται σε επιφυλακή. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης.

Πρόκειται για οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 89 έτη, μέση ηλικία 66,2 έτη και διάμεση 75 έτη. Από τα 11 (84,6%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 2 (15,4%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 12 (92,3%) από τα 13 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, όμως εμβολιασμένοι ήταν μόνο τρεις (25%).

Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 25 είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη ενώ οχτώ από τους θανάτους σημειώθηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα, μεταξύ 13 και 19 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, όσον αφορά τη γρίπη στα παιδιά, συνολικά 7 παιδιά από μηνών έως 9 ετών έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα ένα 4χρονο παιδί  εξ αυτών, κατέληξε.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  • Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
  • Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
  • O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments