Οικονομία

Εδώ και 90 χρόνια σοκολάτα σημαίνει ΙΟΝ

Εδώ και 90 χρόνια σοκολάτα σημαίνει ΙΟΝ
Η ιστορική ελληνική βιομηχανία σοκολατοποιίας που επιμένει ελληνικά εδώ και 90 χρόνια.

Μέσα στο κοκκινωπό περιτύλιγμά της που παραπέμπει σε ρομαντικές αγνές εποχές, περιμένει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των περιπτέρων, υπομονετικά κάποιο χέρι να την αρπάξει. Να την ξετυλίξει, ενίοτε βίαια και να την σπρώξει με φόρα στον ουρανίσκο. Τα μάτια τότε κλείνουν και οι εικόνες που περνούν από μπροστά θυμίζουν αλλοτινές εποχές, τότε που ο παππούς ή η γιαγιά γλύκαιναν την καθημερινότητα των παιδιών με μια σοκολάτα. Αυτή η σοκολάτα έχει όνομα. “ΙΟΝ η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή” όπως λέει και το διαφημιστικό σλόγκαν την εταιρείας που έμαθε στους Έλληνες να απολαμβάνουν τη σοκολάτα.

Μια αγάπη που κρατά για τουλάχιστον 90 χρόνια, από τότε που στην οδό Πειραιώς στο Νέο Φάληρο ξεκίνησε η πιο γλυκιά ιστορία μιας ομάδας που είχαν ως όνειρο να γίνουν σοκολατοποιοί. Το εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας βάζει εμπρός τις μηχανές του στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930, τέσσερα χρόνια αργότερα οι Αδελφοί Κωτσιόπουλοι και Νασιόπουλοι εμφανίζονται στο προσκήνιο εξαγοράζοντας την εταιρεία.

Οι μεν Κωτσιόπουλοι γίνονται οι μοναδικοί ιδιοκτήτες της σοκολατοποιΐας και οι δε Νασιόπουλοι κρατούν την καραμελοποιΐα ΝΑΣΚΟ, για κάποια χρόνια, αφού αργότερα πέρασε στα χέρια των Κωτσιόπουλων. Το 1947 είναι χρονιά ορόσημο για την εταιρεία μιας και το πιο αναγνωρισμένο κλαδί αμυγδαλιάς της Ελλάδας …ανθίζει.

Δημιουργείται η ΙΟΝ αμυγδάλου, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της ΙΟΝ. Τα θεμέλια του σημερινού μεγέθους της ΙΟΝ τοποθετούνται μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα το 1956, με έδρα τον Πειραιά. Τότε μπήκαν οι βάσεις για να δημιουργηθεί το δίκτυο πωλήσεων και διανομής της ΙΟΝ με την ίδρυση της εταιρείας «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι». Στο κέντρο της Αθήνας ανοίγει το πρώτο κατάστημα και η φήμη της ΙΟΝ εξαπλώνεται από στόμα σε στόμα… κυριολεκτικά! Η ΙΟΝ μεγαλώνει, αφομοιώνει τη ΝΑΣΚΟ Α.Ε. και αρχίζει σταδιακά να υλοποιεί τις πιο λαχταριστές ιδέες, με νέες σοκολάτες, καραμέλες, τσίχλες, γκοφρέτες κι άλλες λιχουδιές.

Ακολούθησαν κέντρα διανομής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής σε Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής. Τη δεκαετία του 1960 και 1970 η ΙΟΝ μπαίνει δυναμικά στη διαφήμιση με τις έντυπες διαφημίσεις της να γράφουν ιστορία. Τα διαφημιστικά μηνύματα της ΙΟΝ σήμερα αποτελούν μία vintage κληρονομιά, αλλά τότε ήταν μία ακόμη καινοτομία της εταιρείας. Το 1975, η εταιρία «άνοιξε νέα σελίδα» με τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της ΙΟΝ στην Άρτα, εκεί «γεννήθηκε» η γνωστή σε όλους σοκοφρέτα, όπου δύο χρόνια αργότερα έκανε την είσοδο της στην ελληνική αγορά.

Έναν χρόνο αργότερα η λαχταριστή σοκολάτα ΙΟΝ αγκαλιάζει ένα ολόκληρο φουντούκι κι όλα μαζί τυλίγονται στην κλασική κι αγαπημένη πράσινη Noisetta. Το 1986, η ΙΟΝ “τετραγωνίζει” την απόλαυση δημιουργώντας την Break, την πρώτη τετράγωνη σοκολάτα που παράγεται στην Ελλάδα, και η ποικιλία γεύσεων αλλά και η πλούσια υφή της σπάνε ρεκόρ απόλαυσης. Το 1988 μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές η Kraft Jacobs Suchard καταφέρνει να αποκτήσει το 24,5% των μετοχών της ΙΟΝ οι οποίες δεν ανήκαν στους δύο ιδιοκτήτες. Σκοπός της ήταν να προχωρήσει και στην απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών που αποτελούσαν τα μερίδια των Γιάννη Κωτσιόπουλου και Γιώργου Καρκαζή.

Όμως, η κίνηση αυτή δεν άρεσε ούτε τον Κωτσιόπουλο ούτε στον Καρκαζή. Άνθρωποι παθιασμένοι με την εταιρία και οι δύο και πιστοί στο ελληνικό επιχειρείν, αναζητούσαν τρόπους να πάρουν πίσω το «ξενιτεμένο» μερίδιο της εταιρίας τους. Και τα κατάφεραν το 1998, όταν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, να αγόρασαν τις μετοχές της ΙΟΝ από την πανίσχυρη πολυεθνική που τις είχε αποκτήσει, προς μεγάλη έκπληξη της αγοράς που δεν πίστευε πως οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να αντέξουν στην «πίεση» της Kraft Jacobs Sushard (KJS).

Η εταιρία δεν έπρεπε να αλλάξει χέρια και κυρίως δεν έπρεπε να διαβεί τα σύνορα της χώρας, όπως πίστευαν οι βασικοί της μέτοχοι. Κάτι που πιστεύουν ακόμη και σήμερα παρά τις δεκάδες προτάσεις -με τα υπέρογκα ποσά να τις συνοδεύουν-που έχουν δεχθεί. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1998, η λαχτάρα δεν γνωρίζει σύνορα, γι’ αυτό και η ΙΟΝ ανοίγει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στο εξωτερικό και γίνεται μία ελληνική σοκολατοβιομηχανία με διεθνή πορεία.

Τα χρόνια περνούν και η ανάπτυξη της ΙΟΝ είναι πρωτόγνωρη. Το 2001, η INTERIA A.E θυγατρική εταιρεία της ΙΟΝ Α.Ε, ιδρύει την ΙΝΤΕRΙΟΝ S.A, με έδρα το Konstinbrod, στη Σόφια της Βουλγαρίας. Η ΙΝΤΕRΙΟΝ S.A εξειδικεύεται στην παραγωγή της γνωστής σοκοπάστας Nucrema σε διάφορους τύπους. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής, για την πώληση των προϊόντων που παράγει αλλά και των προϊόντων της ΙΟΝ, το οποίο καλύπτει όλες τις περιοχές της Βουλγαρίας καθώς και γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Το 2003, δημιουργεί την σοκολάτας υγείας με ολόκληρα φρέσκο-καβουρντισμένα –αμύγδαλα, τη νέα ΙΟΝ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΥΓΕΙΑΣ που κερδίζει αμέσως την αγάπη των καταναλωτών. Δύο χρόνια μετά, το 2005, εμπλουτίζει την γκάμα των προϊόντων της με δυο νέες σοκολάτες υγείας, τη σοκολάτα Υγείας ΙΟΝ και τη σοκολάτα Υγείας Φουντουκιού. Ταυτόχρονα, θέλοντας να συμβαδίσει με τις επιταγές της νέας εποχής, δημιουργεί εταιρικά sites ενισχύοντας τη διαδικτυακή της παρουσία αλλά και τους δεσμούς της με τις νεότερες γενιές.

Το 2006, συνεργάζεται με την βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ και δημιουργεί 3 υπέροχες γεύσεις και μια πολυσυσκευασία με 8 mini απολαύσεις, που συνδυάζουν τη Σοκοφρέτα ΙΟΝ, την ΙΟΝ Αμυγδάλου και την ΙΟΝ Γάλακτος με το απολαυστικό παγωτό βανίλια ΚΡΙ-ΚΡΙ. Οι αναζητήσεις όμως στον λαβύρινθο της γεύσης, δεν σταματούν εδώ. Το 2007, δημιουργεί την ΙΟΝ Αμυγδάλου με 72% κακάο και ολόκληρα αμύγδαλα και το 2008, λανσάρει τις πρώτες σοκολάτες ΙΟΝ γάλακτος με γέμιση κρέμας φράουλας ή πραλίνας φουντουκιού με κροκάν. Ωστόσο, η ΙΟΝ γνωρίζει πως όσα χρόνια και αν περάσουν, η αγαπημένη σοκολάτα παραμένει σταθερή αξία στον χρόνο.

Απλά οι γεύσεις αλλάζουν, εμπλουτίζονται ή προσαρμόζονται στη νέα εποχή. Έτσι, το 2012, παρουσιάζει νέες σοκολάτες γάλακτος με διάφορες γεύσεις, όπως με ολόκληρο αμύγδαλο, με γέμιση καραμέλας, με μπισκότο και με βάφλα ενώ έκτοτε αφουγκράζεται με ιδιαίτερη προσοχή τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών για όλο και περισσότερες γεύσεις με «παραδοσιακή βάση». Τρια χρόνια αργότερα, το 2015 η ΙΟΝ γεννά την ΙΟΝ Dark ενώ το φυσικό γλυκαντικό στέβια συνταντά τη σοκολάτα και δημιουργείται η σειρά ΙΟΝ με στέβια, που κρύβει μέσα της τη γνωστή γεύση ΙΟΝ, χωρίς τη ζάχαρη.

Τον Νοέμβριο του 2015 ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο ευπατρίδης επιχειρηματίας, ο δάσκαλος για αρκετούς Έλληνες επιχειρηματίες, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών. Ήταν η ψυχή της ΙΟΝ. Σήμερα, πρόεδρος της εταιρείας και εκτελεστική σύμβουλος του ομίλου ΙΟΝ έχει αναλάβει η ανιψιά του εκλιπόντος, κα Τίνα Κωτσιοπούλου.

Η ΙΟΝ σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής) στην Ελλάδα και μία στη Βουλγαρία με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ανάπτυξης νέων προϊόντων. Κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλύτερων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ’ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων. Απασχολεί περίπου 950 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών της είναι πάνω από 110 εκατομμύρια ετησίως. Παράλληλα, εξάγει σε Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα, Αυστραλία και σε χώρες του Αραβικού κόσμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments