Πολιτισμός

Πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών: Άδεια λειτουργείας της ΕΔΕΜ από το υπουργείο Πολιτισμού

Πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών: Άδεια λειτουργείας της ΕΔΕΜ από το υπουργείο Πολιτισμού
Πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών: Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού κρίνεται καθ' όλα νόμιμη η λειτουργία του νεοσύστατου Οργανισού Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ».

Χορήγηση άδειας λειτουργίας στο νεοσύστατο οργανισμό ΕΔΕΜ σχετικά με την διαχείριση των πνευματικών δικαιώματα, έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «με απόλυτη συνέπεια έναντι του νόμου και των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στους δημιουργούς, αμέσως μετά την κατάθεσή της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ», την αξιολόγησή της από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και την σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΙ προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, χορηγεί την άδεια λειτουργίας στο νεοσύστατο οργανισμό».

Τονίζεται μάλιστα πως η αδειοδότηση θα είχε ολοκληρωθεί συντομότερα, εάν «οι κατά νόμο υπεύθυνοι, αντί να αποβλέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, είχαν τηρήσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, σχετικά με τη βιωσιμότητα του νέου φορέα».

Είναι αυτονόητο, προσθέτει το υπουργείο Πολιτισμού, ότι «οι υποχρεώσεις των ΟΣΔ δεν εξαντλούνται στο στάδιο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση άδειας, αλλά αφορούν πρωτίστως στην ανάγκη διαφανούς διαχείρισης και πλήρους λογοδοσίας έναντι των δημιουργών, των οποίων τα δικαιώματα καλούνται να διαχειριστούν».

Ποιοι τύποι έργων υπόκεινται στα πνευματικά δικαιώματα;

Η κατοχή πνευματικών δικαιωμάτων παρέχει στον κάτοχο το αποκλειστικό δικαίωμα για το έργο, με μερικές εξαιρέσεις. Όταν ένα άτομο δημιουργεί ένα πρωτότυπο έργο, το οποίο έχει αποτυπωθεί σε ένα υλικό μέσο, τότε αποκτάει αυτόματα την κατοχή των πνευματικών δικαιωμάτων αυτού του έργου.

Πολλοί τύποι έργων είναι κατάλληλοι για προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, για παράδειγμα:

  • Ηχητικά και οπτικά έργα, όπως τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες και ηλεκτρονικά βίντεο
  • Ηχογραφήσεις ήχου και μουσικές συνθέσεις
  • Γραπτά έργα, όπως διαλέξεις, άρθρα, βιβλία και μουσικές συνθέσεις
  • Οπτικά έργα, όπως εικόνες, αφίσες και διαφημίσεις
  • Παιχνίδια βίντεο και λογισμικό υπολογιστή
  • Θεατρικά έργα, όπως παραστάσεις και μιούζικαλ
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments