Πολιτική

Φώφη Γεννηματά για πρώτη κατοικία: «Είναι απάνθρωπο να χάσουν τα σπίτια τους χιλιάδες άνθρωποι»

Φώφη Γεννηματά για πρώτη κατοικία: «Είναι απάνθρωπο να χάσουν τα σπίτια τους χιλιάδες άνθρωποι»
Φώφη Γεννηματά για πρώτη κατοικία: Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να συσταθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής ώστε να βρεθεί λύση, να υπάρξει συνεννόηση για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της Α' κατοικίας.

Φώφη Γεννηματά για πρώτη κατοικία: Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε δήλωσή της στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA τόνισε ότι «Είναι απάνθρωπο να χάσουν τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ξεπληρώσουν το δάνειο τους», ενώ αναφέρει “ότι ο κίνδυνος με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών, για αυτό και προκειμένου να αποφευχθεί, ζητήσαμε να συσταθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής ώστε να βρούμε λύσεις. Να συνεννοηθούμε για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της Α’ κατοικίας. Στην βελτίωση της ζωής των πολιτών κρινόμαστε όλοι», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά πρότεινε τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον εκσυγχρονισμό του Πτωχευτικού Δικαίου των Φυσικών Προσώπων, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κων. Τασούλα. Στην επιστολή της υπενθυμίζει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας εισήχθη με τον νόμο 3869/2010 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος «κάλυψε για πρώτη φορά ένα κενό που υπήρχε στο δίκαιο της χώρας μας και η Πολιτεία απέκτησε ένα θεμελιώδες εργαλείο για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών».

Σημειώνει, ωστόσο ότι αυτός ο νόμος, «αφού αλλοιώθηκε στα βασικά του χαρακτηριστικά με συνεχείς τροποποιήσεις, οδηγήθηκε σε απαξίωση». Συνέπεια αυτής της λανθασμένης πολιτικής επιλογής ήταν να οδηγούνται σήμερα χιλιάδες αδύναμοι δανειολήπτες σε απόγνωση και αδιέξοδο, καθώς τα δάνειά τους μεταβιβάζονται σε funds, δεν υφίσταται αποτελεσματικό σύστημα διαμεσολάβησης που να αξιολογεί τη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων που προτείνονται από τις τράπεζες, ενώ «κινδυνεύουν να στερηθούν την πρώτη κατοικία τους, χωρίς να υπάρχει στη διάθεσή τους μετά από την 1η Μαΐου κάποιο μέσο προσφυγής για την προστασία της και την οριστική ρύθμιση του δανείου, όπως η δικαστική απόφαση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments