Ελλάδα

Κορωνοϊός ΕΟΔΥ: 40.000 κλήσεις – Το τηλεφωνικό κέντρο πήρε “φωτιά”

Κορωνοϊός ΕΟΔΥ: 40.000 κλήσεις – Το τηλεφωνικό κέντρο πήρε “φωτιά”
Κορωνοϊός ΕΟΔΥ: Το τηλεφωνικό κέντρο επί εικοσιτετράωρης βάσης δέχεται τηλεφωνήματα για διευκρινίσεις και πιθανά συμπτώματα γύρω από τον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός ΕΟΔΥ: Το τηλεφωνικό κέντρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει πάρει “φωτιά” από πολίτες που καλούν ζητώντας διευκρινίσεις και οδηγίες για το πως να διαχειριστούν πιθανά συμπτώματα του κορωνοιού. Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί μέχρι πρότινος 40.000 κλήσεις, ενώ υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί δείγματα στα εργαστήρια αναφοράς από 504 πολίτες.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, πραγματοποίησε συνάντηση και συνομίλησε με τους ανθρώπους στο Κέντρο Επιχειρήσεων και το τηλεφωνικό κέντρο και τους συνεχάρη, γιατί επί εικοσιτετράωρου βάσεως δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση του κόσμου, που επιδιώκει να ενημερωθεί  σωστά και υπεύθυνα.

 Νωρίτερα το υπουργείο Υγείας απέστειλε προς τους πολίτες οδηγίες μέσω της ΑΑΔΕ, όπου οι πολίτες θα λάβουν μήνυμα, το οποίο περιέχει ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιδημία του κορωνοϊού, μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το μήνυμα του υπουργείου Υγείας θα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που έχουν δηλώσει στο Taxisnet.

Δείτε αναλυτικά τις ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωνοϊό

Τι είναι COVID-19 και τι SARS-CoV-2;

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments