Ελλάδα

Κορωνοϊός ΠΟΥ: Αυτή είναι η διαφορά επιδημίας – πανδημίας

Κορωνοϊός ΠΟΥ: Αυτή είναι η διαφορά επιδημίας – πανδημίας
Κορωνοϊός ΠΟΥ: Ο "φονικός ιός" κηρύχτηκε σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Επιδημία

Μεγαλύτερη και ευρύτερη. Eπιδημία είναι μια μόλυνση από ιό σε μια μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή. Στην περίπτωση του κορωνοϊού είχαμε επιδημία  μέχρι πρότινος καθώς είχε μολύνει αρκετές περιοχές-χώρες του κόσμου, ωστόσο έπειτα από την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η επιδημία μετατράπηκε σε πανδημία. Μια επιδημική ασθένεια που παραμένει σταθερή όσον αφορά στον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν δεν θεωρείται πανδημία.

Πανδημία

Όταν μια επιδημία εξαπλωθεί σε πολλές χώρες ή περιοχές του κόσμου, θεωρείται πανδημία. Ωστόσο, ορισμένοι επιδημιολόγοι κατατάσσουν μια κατάσταση ως πανδημία μόνο όταν η ασθένεια παραμείνει σε ορισμένες από τις πρόσφατα πληγείσες περιοχές μέσω τοπικής μετάδοσης. Πανδημία είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται ραγδαία με ταχύτατους ρυθμούς προσβάλλοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, απειλώντας την υγεία τους. Για αυτό το λόγο ο κορωνοιος χαρακτηρίστηκε πλέον ως πανδημία.

Σήμερα, ο φονικός ιός έχει εξαπλωθεί σε 118 χώρες στον κόσμο, με πάνω από 124,775 κρούσματα, και έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 4,585, εντείνοντας έτσι την ανησυχία καθώς o αριθμός των κρουσμάτων COVID19 εκτός Κίνας αυξήθηκε 13πλασιάστηκαν και οι χώρες που επηρεάζονται τριπλασιάστηκαν.

Ανά την ιστορία έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις πανδημίας όπως η φυματίωση, πανώλη, η ευλογιά

Πιο πρόσφατες πανδημίες  μεταξύ άλλων αποτελούν η πανδημία του HIV και οι πανδημίες γρίπης του 1918 και του 2009,  οι πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, οι πανδημίες γρίπης, όπως η Ισπανική γρίπη (1918-1920), η οποία προκάλεσε 50 εκατομμύρια νεκρούς τους πρώτους έξι μήνες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments