Ελλάδα

Μυτιλήνη – Μόρια: Μια κλειστή δομή προσφύγων

Μυτιλήνη – Μόρια: Μια κλειστή δομή προσφύγων
Μυτιλήνη - Μόρια: Με τον δικό τους τρόπο περιγράφουν οι μόνιμοι κάτοικοι της Λέσβου τη ζωή στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Μυτιλήνη – Μόρια: Διηγήσεις και ιστορίες απ τους μόνιμους κατοίκους στη Λέσβο, που στηρίζουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς και ιδιαίτερα την Μόρια, η οποία έγινε τελικά μια «κλειστή» δομή προσφύγων. Όπως έγινε και η Μυτιλήνη και κάθε άλλη πόλη της Ελλάδας.

Ο απεγκλωβισμός δεν έγινε ποτέ παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων των νησιών, της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

Σήμερα εν μέσω πανδημίας, δεν είναι ρεαλιστικό ότι μπορεί να γίνει εκείνο που δεν έγινε τόσο καιρό. Άλλωστε υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση να μην γίνει. Το επιβεβαίωσε και η Ευρωπαία Επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, που δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση, για την μεταφορά προσφύγων μακριά από τους υπερσυνωστισμένους καταυλισμούς, όμως δεν βρίσκει ευήκοα ώτα.

Μοιραία θα προκύψει το ερώτημα: Πού ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση όλον αυτόν τον καιρό, όταν οι ιθύνοντες αγωνίζονταν για τον απεγκλωβισμό των νησιών και ειδικά της Μόριας; Στον καταυλισμό του ελαιώνα των χιλιάδων προσφύγων ζούνε ο ένας δίπλα στον άλλον. Μεγάλες οικογένειες ζουν σε ένα χαρτόκουτο επτά και οκτώ άτομα μαζί.

Ένας μεγάλος προβληματισμός διακατέχει πολλούς, για το τι συμβαίνει μέσα στον καταυλισμό, όταν δεν υπάρχει επάρκεια σε νερό για να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής, όταν η κυβέρνηση αναστέλλει την καταβολή του μηνιαίου βοηθήματος που λαμβάνουν οι πρόσφυγες, με το οποίο προμηθεύοντας είδη πρώτης ανάγκης, καθώς πολλοί από αυτούς μαγειρεύουν. Μάλιστα, χτες κυκλοφόρησε ένα βίντεο με μια φωτιά.

https://www.facebook.com/MoriaCoronaAwarenessTeam/videos/510421579846747/

Αυτοί που τόσο καιρό φώναζαν για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, που βοηθούσαν όπως μπορούσαν αυτούς τους ανθρώπους, σήμερα αγωνιούν για την κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας. Ανησυχούν όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής. Τους κατοίκους της πόλης γενικότερα.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Μόριας είναι αποκλεισμένος. Πρόσβαση έχουν στο ΚΥΤ μόνο οι εργαζόμενοι και κάποιες οργανώσεις μετά από ειδική άδεια. Μοιάζει λογικό. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν γνωρίζει κανείς τι γίνεται με το φαγητό, το νερό, τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό είναι το πλύσιμο των χεριών με νερό. Οι πρόσφυγες με την ελάχιστη πρόσβαση σε νερό τι κανόνες υγιεινής να εφαρμόσουν;

“Υπάρχει μια αόριστη αναφορά του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής ότι θα υπάρξουν σημεία πώλησης εντός του ΚΥΤ, καθώς και εγκατάσταση ΑΤΜ. Όμως ποιος πιστεύει ότι όλα αυτά θα γίνουν οργανωμένα και γρήγορα; Εδώ εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί από τον Γενάρη και δεν τους έχουν ακόμα καλέσει να αναλάβουν υπηρεσία” αναφέρουν οι κάτοικοι.

“Το ΚΥΤ της Μόριας είναι μια εξαθλιωμένη «κλειστή» πολιτεία. Οι πρόσφυγες που ζούνε εκεί αντιμετωπίζουν και αυτοί την αγωνία του κορωνοϊού, την καταπίεση του εγκλεισμού. Όπως και εμείς, που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Μην κάνουμε ότι το αγνοούμε. Δίπλα στα σπίτια μας υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε τρομερά δύσκολες συνθήκες. Αν οι συνθήκες ζωής τους ήταν καλύτερες, αυτό θα ήταν προς όφελος και της δικής τους υγειονομικής ασφάλειας και της τοπικής κοινωνίας. Αν και ευχόμαστε η κατάσταση να μην βγει εκτός ελέγχου, φοβόμαστε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν σε τραγωδία” τονίζουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments